Crna Gora najbliža EU

Crna Gora najbliža EU

Crna Gora je najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel, na radnom ručku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i liderima zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, Albanija. U saopštenju Vlade Crne Gore se kaže da je glavna tema sastanka bila regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

“Tom prilikom je kancelarka Merkel naročito istakla da je Crna Gora najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim rečima, može biti od koristi svim državama Zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Vlade.

Premijer Krivokapić je, kako se navodi, zahvalio kancelarki Merkel na priznanju koje je udelila Crnoj Gori, te na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove Vlade.

“Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije.

Sa nemačkom kancelarkom se juče u Beogradu sastao i predsednik  Upravnog odbora crnogorskog Centra za monitoring (CeMI) Zlatko Vujović, koji je i generalni sekretar Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO).

„To je bila odlična prilika da se predstavi politička situacija u Crnoj Gori i glavni izazovi sa kojima se crnogorsko društvo suočava. Bio je to vrlo otvoren i dinamičan sastanak“, istakao je Vujović.

Vujović je bio jedini predstavnik civilnog sektora iz Crne Gore, koji je juče, sa još pet lidera civilnog sektora država Zapadnog Balkana, prisustvovao sastanku sa Merkel.

”Lideri civilnog društva sa Zapadnog Balkana veoma cene pristup gospođe Merkel da organizuje ovaj događaj pre sastanka sa predsednicima i premijerima naših zemalja. Tokom sastanka su predstavljeni ključni problemi sa kojima se civilni sektor na Zapadnom Balkanu suočava, i veoma je važno da se o tome razgovara sa inostranim partnerima i zvaničnicima na najvišem nivou”, kazao je Vujović.