Crna Gora: Napetosti u Budvi, nekoliko funkcionera uhapšeno

Crna Gora: Napetosti u Budvi, nekoliko funkcionera uhapšeno

Razrešeni predsednik Opštine Budva Mako Carević i razrešeni predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović uhapšeni su jutros ispred zgrade opštine. Policija je uhapsila i nekoliko drugih ljudi zbog ometanja službenika u obavljanju njihovih dužnosti.

Policija je prethodno pokušala da inspektora inspekcijske uprave odvede u zgradu opštine gde su ih dočekali Carević i Radović.

Prema nekim izveštajima, uhapšeni su i direktor opštine Budva, Milo Božović, sekretar za investicije, Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef kabineta Carevića, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savetnik.

Navodno su i sin i brat Marka Carevića takođe uhapšeni.

Jučerašnja nadležna inspekcija donela je odluku kojom je naređeno sekretaru Skupštine opštine Budva i sekretaru Sekretarijata za lokalnu samoupravu da se Snežani Kuč i Vladimiru Bulatoviću omogući pristup kancelarijama, da im stavi na raspolaganje službeni pečat i omogući nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave.

Vršioci dužnosti predsednika opštine i Skupštine opštine, Kuč i Bulatović, zatražili su od Ministarstva državne uprave tehničke i druge neophodne uslove za obavljanje radnih zadataka.

Krsto Radović je nedavno spalio odluku o svom razrešenju.

Opozicione stranke u Crnoj Gori osudile su hapšenje opisujući policijsku akciju kao “tiraniju vladajućeg režima”.

Iz SNP-a tvrde da je policija “odradila posao na način koji smo do sada imali prilike da gledamo samo u nekim latinoameričkim i afričkim zemljama”.

“To što se događa u Budvi je sramota. Ovo nije Crna Gora u kojoj želimo da živimo”, poručili su iz SNP.

Pozvaju međunarodnu zajednicu, evropske zvaničnike, kao i predstavnike SAD-a da se pod hitno uključe u rešavanje državne krize koju, kako kažu, proizvodi Demokratska partija socijalista, koju predvodi Milo Đukanović.

Koalicija URA je saopštila da su jutrošnja “nemila dešavanja i slike nasilja u Budvi ogoljena slika represivnog režima”.

Smatraju da vlast, “koja je potrošila sve svoje karte u političkoj borbi, poseže za silom aktivirajući tako tempiranu bombu”.

Iz Demosa je saopšteno da je, nakon poslednjih dešavanja u Budvi, očigledno da se vladajuća elita u Crnoj Gori više ne libi od uzurpacije vlasti po svaku cenu, ulazeći u fazu “ogoljene diktature”.

“Apelujemo na međunarodne faktore, u prvom redu EU sa kojom smo u ugovornom integracionom odnosu, da se aktivno uključe i daju otvorenu ocenu stanja autokratije u zemlji i doprinos uspostavljanju minimuma demokratskih procedura, prije nego manipulacije i samovolja režima dovedu našu državu do još većih napetosti i sve većer rizika unutrašnjih sukoba”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju Demosa.

Nakon hapšenja, grupa građana se okupila ispred policijske stanice kako bi protestovali protiv jutrošnje policijske akcije./ibna