Crna Gora naredne godine predsedava Centralno-evropskom incijativom

Crna Gora naredne godine predsedava Centralno-evropskom incijativom

Na sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na kojem učestvuje šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, usvojena je u srijedu Tršćanska deklaracija, kojom je potvrđeno da će Crna Gora preuzeti predsedavanje Inicijativom od 1. januara 2020. godine. Drugo predsedavanje CEI-em biće realizovano na desetogodišnjicu od prvog crnogorskog predsedavanja ovim najstarijim regionalnim mehanizmom, što predstavlja potvrdu da je Crna Gora prepoznata kao aktivan i odgovoran regionalni akter, posvećen otvorenoj i bliskoj saradnji, te zajedničkom delovanju ka održivom razvoju regiona.

,,Crnogorsko predsedavanje CEI-em nastojaće da dodatno osnaži regionalni dijalog i veze između 17 država članica Inicijative, s ciljem postizanja najefikasnijih rezultata i stabilnog socio-ekonomskog napretka”, istakao je ministar Darmanović.

Dodao je da dobro osmišljeni zajednički pristup predstavlja najbolji instrument za adresiranje regionalnih potencijala i izazova te naglasio da će Crna Gora u okviru predsedavanja ohrabriti saradnju i povećanje sinergije između relevantnih regionalnih inicijativa.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, ministar Darmanović je kazao da je CEI tokom trideset godina postojanja potvrdila da predstavlja važan element u izgradnji demokratičnijeg i stabilnijeg regiona. Ukazao je da Inicijativa u velikoj meri podstiče promociju demokratskih principa i izgradnju institucionalnih kapaciteta, te je iz tog razloga od posebnog značaja za države koje se nalaze na putu pristupanja Evropskoj uniji.

,,Crna Gora je danas država koja je najviše napredovala u reformskom procesu, u kontinuitetu harmonizujući unutrašnji pravni okvir sa evropskom legislativom, stoga ćemo, nesumnjivo, biti prva naredna članica EU”, kazao je ministar i izrazio uverenje da će novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije afirmisati i osnažiti politiku proširenja.

,,To će biti geostrateška investicija u mir i ekonomski prosperitet cijele Evrope”, zaključio je ministar Darmanović.

Na ministarskom sastanku CEI-a je posebno naglašen značaj nastavka politike proširenja EU i dodatno jačanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, te pružena podrška postizanju jasnog napretka u pristupnim pregovorima za Crnu Goru i Srbiju, kao i pozdravljene reforme koje su sprovele Severna Makedonija i Albanija u svetlu očekivanog otvaranja pregovaračkog postupka. Takođe, ponovljena je važnost saradnje u realizaciji saobraćajnih i energetskih infrastrukturnih projekata, kao i snaženja politika koje su usmjerene na inkluziju mladih u savremene društvene procese.

Na marginama sastanka, Darmanović se sastao sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikolom Dimitrovim. Šef crnogorske diplomatije je istakao da rešavanje makedonsko-grčkog spora predstavlja model za prevazilaženje najsleđenih otvorenih pitanja u regionu, naglasivši da Crna Gora snažno podržava otvaranje pregovora sa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju. S druge strane, ministar Dimitrov je naglasio da Crna Gora predstavlja uzor u sprovođenju reformi i realizaciji obaveza koje proizilaze iz evroatlantske i evropske integracije, te da je od posebnog značaja bila crnogorska podrška u procesu pristupanju Severne Makedonije NATO-u.