Crna Gora: „Naša država je prepoznata širom sveta po antifašizmu”, kaže Bečić

Crna Gora: „Naša država je prepoznata širom sveta po antifašizmu”, kaže Bečić

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić učestvovao je na online konferenciji „Balkanski forum protiv antisemitizma“, koju je organizovao Parlament Republike Albanije, u partnerstvu sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma i Jevrejskom agencijom za Izrael.

U video obraćanju, Bečić je saopštio da ova regionalna konferencija predstavlja idealnu priliku za razgovor o ovoj važnoj temi, navodeći da je upravo dijalog civilizacijska tekovina savremenog sveta, koja je izrasla na temeljima evropskog humanizma.

„Posebno odajem priznanje Republici Albaniji koja je aktuelizovala ovo važno pitanje čime je postala inicijator političke podrške ovim aktivnostima na parlamentarnom nivou u nacionalnim i međunarodnim kontekstima, zajedno sa drugim državama regiona. Sloga, mir i solidarnost temeljne su vrednosti na kojima počivaju naša društva i zadatak svih nas je da ih negujemo i unapređujemo“, istakao je Bečić.

Predsednik crnogorske Skupštine je, kako se navodi u saopštenju za javnost, kazao da država Crna Gora koja antifašizam baštini kao tekovinu, čuva s ponosom svoju slobodarsku tradiciju.

„Naša država je prepoznata širom sveta po antifašizmu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi“, poručio je Bečić.

On  je istakao da Crna Gora kao multietnička, multireligijska i multikonfesionalna zajednica, antifašističkim putem odlučno korača i u 21. veku, ka evropskim i evroatlantskim integracijama, poštujući i uvažavajući, kako je dodao, bogatstvo različitosti koje državu čine prepoznatljivom u Evropi i svetu.

Prema njegovim rečima ove univerzalne vrednosti i tekovine antifašizma formiraju današnju Crnu Goru, respektabilnu članicu NATO-a, buduću članicu EU i značajnog faktora regionalne stabilnosti.

U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i američki državni sekretar Majkl R. Pompeo i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Forumu su prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, predsednik albanskog parlamenta Gramoz Ruči, predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi, predsednik izraelskog parlamenta Jariv Levin, brojni visoki zvaničnici, kao i aktivisti u globalnoj borbi protiv antisemitizma.