Crna Gora: Nastaviću da radim na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kaže Đukanović

Crna Gora: Nastaviću da radim na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kaže Đukanović

U intervjuu za TV Prva, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović rekao je da će nastaviti da radi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve.

Đukanović je dodao da država “ne želi da privatizuje sveta mesta i objekte”.

„Ova država ima opsežnu dokumentaciju koja dokazuje da je imovina stečena u Crnoj Gori do 1918. godine, građena iz državnog novca i donacija, nelegalno registrovana kao vlasništvo nekih privatnih lica. Želimo da proverimo registraciju i negodovanje Srpske pravoslavne crkve (SOC). Vrlo je lako izvikivati parole i manipulisati njima, prikazujući nešto potpuno drugačije“, rekao je Đukanović.

Đukanović je izjavio da je SPC počela sa idejom da “brani sveta mesta i objekte od Crne Gore koja ih je izgradila”.

„Ali onda su se pojavile neke druge zainteresovane adrese i oni su došli na ideju da pokušaju da isprave ono što nisu uspeli da poprave 2016. godine. Oni su, naravno, odlučili da iskoriste crkvu koja im je služila kao posljednji adut koji su uveli na političkom polju sa ciljem promene vlasti u Crnoj Gori. Sve je jednostavnije kada je svrgnete Vladu. Da skratim kratku priču, SPC služi protiv crnogorskog interesa i to čini pokazujući nepoštovanje prema Crnoj Gori. Oni su preuzeli ulogu entiteta koji je izvan države Crne Gore. SPC mora biti odgovoran subjekt i postupati u skladu sa zakonom”, rekao je Đukanović.

Istakao je da nikada nije rekao da je gospodin Amfilohije na čelu pokreta ludaka.

Đukanović je dodao da niko ne sme dozvoliti da njihovi verski osećaji budu zloupotrebljeni i pogrešno interpretirani od strane onih „koji žele da unište Crnu Goru“.

Predsednik Crne Gore kaže da je čuo dovoljno izjava mitropolita Amfilohija, izrečenih na njegov račun.

„U krugovima oko Amfilohije se priča da sam pod uticajem droge. Svaki put kad sam razgovarao sa Amfilohijem rekao sam vrlo glasno i jasno da je važno da Crna Gora uspostavi jedinstvenu pravoslavnu crkvu koja će ujediniti pravoslavne ljude u našoj zemlji. Nastaviću da radim na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve“, rekao je.

Đukanović je istakao da građani žive u atmosferi podeljenog društva.

„Centralna tema je vezana za budućnost našeg regiona. U regionu se ohrabrila ideja da se budućnost naših država nalazi u ujedinjenoj Evropi. Nasuprot tome imamo politički pokret koji navodi da je EU loša, da je NATO fašistička organizacija. U Crnoj Gori, oni koji su se zalagali za nezavisnost zalagali su se i za EU, a oni koji su se protivili nezavisnosti, sada se protive EU i stalno nas upozoravaju da je Crna Gora donela neke pogrešne odluke, da je to mala država, da treba da budemo ponovo pod okriljem unije sa Srbijom u globalnoj sferi interesa Rusije“, kaže Đukanović.

On je istakao da je 1918. godina bila godina nacionalnog i međunarodnog kriminala nad Crnom Gorom i dodao da je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost 2006. godine.

„Mi smo član NATO-a i lider smo u pretpristupnom procesu EU“, kaže Đukanović.

Predsednik Crne Gore govorio je o pretnjama i manipulacijama koje su dolazile iz Beograda u godinama pre obnove nezavisnosti.

„Tada je došlo do značajnog porasta broja ljudi koji su se izjašnjavali kao Srbi u Crnoj Gori. Ne vidim to kao nešto loše, još manje kao nešto definitivno. Ovim pitanjima ne treba pridavati previše pažnje. Trebali bismo se više fokusirati na to da Crnu Goru učinimo domom u kojem svi žive zajedno“, istakao je Đukanović.