Crna Gora nastavlja da unapređuje kapacitete za upravljanje migracijama

Crna Gora nastavlja da unapređuje kapacitete za upravljanje migracijama

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, saradnja sa međunarodnim partnerima pruža značajan doprinos efikasnijem upravljanju migracijama i zaštiti granice. Ovakvi sastanci treba da posluže kao platforma za učvršćivanje partnerstava i prepoznavanje prioriteta za dalju saradnju, poručio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, otvarajući Prvi koordinacioni sastanak donatora „Zajednički odgovor na mešovite migracije“, koji su organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Ministar je saopštio da je ranije Vlada Crne Gore odgovorno i posvećeno radila na unpređenju strateškog i normativnog okvira, kao i insititucionalne strukture koja će adekvatno odgovoriti na izazove migracija.

„Posebnu pažnju smo usmerili na zajedničke aktivnosti sa partnerskim službama iz Regiona i država članica EU. S tim u vezi, intenzivirali smo aktivnosti na jačanju koordinacije i sinergije policijskih agencija, analizu rizika, prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka, kako bi se na taj način unapredila borba protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima. Takođe, radimo i na jačanju saradnje sa evropskim agencijama. U tom smislu, u februaru ove godine parafirali smo Sporazum između Crne Gore i Evropske granične i obalske straže (FRONTEX), čiji je cilj zajednička borba protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još bolja zaštita naših granica od svih oblika kriminala“, saopštio je ministar.

Nuhodžić je posebno istakao da, bez snažne podrške međunarodnih partnera, ne bi bilo moguće ostvariti dobre rezultate na polju migracija što je i konstatovano u nedavno objavljenom Izveštaju Evropske komisije. Ukazujući na važnost međunarodne saradnje za efikasnije upravljanje migracijama, naglasio je da su značajna sredstva obezbeđena po osnovu donacija za realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Fiona McCluney, koordinatorka Sistema UN-a u Crnoj Gori,  kazala je da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija s pravom označio migracije kao jedan od ključnih izazova našeg vremena. „To je izazov koji može generisati najgore oblike govora mržnje i ljudske tragedije, ali isto tako može generisati nadu i optimizam. Migranti i izbeglice mogu dati veliki doprinos lokalnim zajednicama, ne samo kroz znanja i veštine novopridošlih, već i kroz doprinos otvorenosti za nove perspektive između društava“, saopštila je  McCluney.

Ona je naglasila da su migracije neizostavni deo Agende održivog razvoja do 2030. godine, uz podsećanje da su se sve zemlje članice Ujedinjenih nacija obavezale na ispunjavanje 17 Ciljeva održivog razvoja koji predviđaju zaštitu prava izbeglica i tražilaca azila, kako niko ne bi bio izostavljen.