Crna Gora: NATO uručio vrednu donaciju

Crna Gora: NATO uručio vrednu donaciju

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić i šef Kriznog medicinskog tima, doktor Nermin Abdić preuzeli su vrednu donaciju NATO od 20 respiratora. Njihova vrednost je 300.000 evra, dok ostatak medicinske opreme u vrednosti od 500.000 evra očekuje se narednih dana.

„U ime Ministarstva odbrane zahvaljujem se NATO na donaciji medicinske opreme u vrednosti od 800.000 evra. Ovo je još jedan istinski dokaz podrške unutar Saveza koji deluje u svim situacijama, uključujući i COVID pandemiju. Potvrda da se samo zajedništvom i podrškom svih partnera u NATO savezu možemo efikasno suprotstaviti izazovima sa kojima se današnji svet suočava“, poručio je general major Dakić.

Na vrednoj i, posebno u ovom trenutku, značajnoj donaciji zahvalio je i doktor Abdić. „Danas smo u prilici da primimo ovu vrednu donaciju naših partnera i prijatelja iz NATO saveza. U pitanju je 20 respiratora vrednosti 300.000 evra. U narednom periodu vredna medicinska oprema, takođe donacija NATO, biće do vrednosti od 800.000 evra. Ta medicinska oprema biće distribuirana zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori po proceni Kriznog medicinskog štaba, a shodno njihovim potrebama“, istakao je Abdić.

Preostali deo opreme vredan 500.000 evra, koji će u narednom periodu biti dostavljen Crnoj Gori, podrazumeva kiseoničke boce, manometre, raspršivače kiseonika, monitore i aparate za gasne analize.

„Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da zdravstveni sistem u Crnoj Gori raspolaže sa 310 respiratora, a sa ovih 20 ukupno će ih biti 330. Zaključno sa jučerašnjim danom imamo četiri pacijenta koja su zavisna od respiratora i 21 pacijenta, u ukupnom zdravstvenom sistemu, koji su na neinvazivnoj ventilaciji“, poručio je doktor Abdić.

Kako je Vlada istakla u saopštnju za javnost, Crna Gora je ranije zatražila pomoć od Alijanse preko Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).