Crna Gora: NKT optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu za širenje koronavirusa

Crna Gora: NKT optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu za širenje koronavirusa

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore je u ponedeljak popodne, na sednici kojom je predsedavao predsednik Milutin Simović, a prisustvovao i premijer Duško Marković, konstatovalo da se epidemiološka situacija u zemlji konsolidovala, i da najveću pretnju po ponovnu eskalaciju infekcije, a time javno zdravlje, predstavljaju nedozvoljena i epidemiološki izuzetno rizična okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera.

“Javna okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera direktno doprinose rastu broja inficiranih i ugrožavaju zdravlje i živote osoba koje učestvuju na tim skupovima, njihovih porodica i svih građana. Organizatori ovih nedozvoljenih okupljanja snose direktnu odgovornost za zdravlje i živote svih građana Crne Gore i stranaca koji borave u našoj zemlji. Nema i ne sme biti te politike koja bilo kome smije i može biti preča od zdravlja i života građana. Rizik ovih nedozvoljenih i opasnih okupljanja utoliko je veći što će se obolenja onih koji ovih dana budu inficirani na nedozvoljenim skupovima manifestovati tokom izbornog procesa koji nosi određene rizike u slučaju nepoštovanja propisanih mera od strane svih učesnika,” zaključuje NKT.

Mitropolija crnogorsko-primorska žestoko je reagovala na optužbe držabnog tela.

“Svojim neopravdanim i bezobzirnim napadom na Crkvu, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je dokrajčilo i poslednje ostatke svog ugleda,” navodi Mitropolija u saopštenju za javnost naglašavajući da su sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori svoje aktivnosti svele ispod svakog minimuma.

“Ako je ovo telo, sada već izvesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se poslednjih sedmica odvijaju, kao odblesak i svojevrstan nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi veroispovesti, onda adresa nisu institucije Srpske Pravoslavne Crkve.

Otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam – nego puna istina. Kad je Crkva organizator to se uvek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta,” saopštila je Mitropolija.

Dakle, kažu u saopštenju, kad crkvena tela nešto organizuju – to je poznato čitavoj javnosti. “S obzirom da ovde to nije slučaj, možemo samo reći da ste obmanuli javnost izrekavši tu neistinu”.