Crna Gora ne očekuje problem sa migrantskom krizom

Crna Gora ne očekuje problem sa migrantskom krizom

Nakon što je Turska otvorila svoju granicu prema Grčkoj, hiljade migranata pokušava da dođe u EU. Unija pokušava da reši problem, ali tenzije stalno rastu. Štaviše, dok je Evropa u pripravnosti, nadležni organi Crne Gore kažu da Crna Gora nije u opasnosti, piše CDM.

„Pa, kakva je situacija? Da li Crna Gora treba da očekuje veći priliv migranata?” pitao se CDM portal.

Zoran Vujičić, koordinator programa za ljudska prava i pravdu u Građanskoj alijansi, kaže da je ovo pitanje veoma složeno i da se migrantske rute neprestano menjaju.

„Ono što trenutno vidimo je da Grčka i Bugarska odbijaju da puste migrante na svoju teritoriju, što ne znači da to neće učiniti. Priliv u Crnu Goru nije veći, ali čak i ako se to dogodi biće nakratko“, kaže Vujičić.

Upitan da prokomentariše trenutnu situaciju na tursko-grčkoj granici, Vujičić kaže:

„Turska je pustila određeni broj migranata prema Evropi da izvrši određeni pritisak na EU zbog nerešenih pitanja koja imaju. Međutim, postoji veliki rizik da bi to moglo eskalirati i migranti su ti kojima bi to izašlo na nos“, zaključuje Vujičić.

Predsednik Mladih liberala u Crnoj Gori, Amar Borančić, dao je svoje viđenje čitave migrantske situacije. Kaže da se migranti koriste u političke svrhe.

„Migrantska kriza danas nije slična onoj iz 2015. ili 2016. Nekoliko hiljada migranata ne može izazvati ozbiljan geopolitički problem. Na žalost, ti ljudi se koriste za političke ciljeve. Erdoganov režim u Ankari ucenjuje Evropu „iznenadnim“ prilivom migranata na granice EU“, kaže Borančić.

Prema njegovim rečima, u trenutku kad se situacija na Bliskom istoku stabiliše i krene prema pomirenju, nova migrantska kriza biće samo iluzija.

„Važno je biti što racionalniji. Evropa nikada nije bila pod pretnjom migrantske krize koja bi mogla ugroziti njena demografska kretanja ili izazvati demografske stresove i promene “, naglašava Borančić.

On nema nikakve dileme – Crna Gora je definitivno spremna da odgovori na veći priliv migranata.

„Crna Gora neće biti ključna ruta za migrante, i zato čvrsto verujem da nema straha. Nema potrebe za paniku“, zaključuje Borančić.