Crna Gora neće prihvatati izbeglice iz Avganistana

Crna Gora neće prihvatati izbeglice iz Avganistana

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je danas da se pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom.

“Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni. U izjavi se, između ostalog, navodi da narod Avganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbednom okruženju, te stoga smatramo da je potrebno da se osigura poštovanje osnovnih prava svima njima, a naročito ženama,” navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da, kao država koja je bila deo NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele.

“Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima, stoga ističemo da bi o ovoj temi trebalo izveštavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti. Ministarstvo spoljnih poslova svakako ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije o ovom pitanju,” zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.