Crna Gora: Neizvesna sudbina pilota Montenegro Airlines

Crna Gora: Neizvesna sudbina pilota Montenegro Airlines

Piloti ugašene crnogorske nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines (MA) još ne znaju koliko će ih preći u novu avio-kompaniju ToMontenegro.

Kako je saopšteno iz Sindikata linijskih pilota, ako budu letela samo dva aviona, 20 pilota će ostati bez posla.

Oni su za Dnevne novine kazali da je u MA radilo 40 pilota, čiji status još nije poznat.

“Kapetani MA 24 godine bili zaštitni znak nacionalne aviokompanije, besprekornim upravljanjem avionima, bez ijednog incidenta”, naveli su iz Sindikata.

Danas su svi piloti MA bez posla i kažu da im se se od razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem niko od nadležnih nije javio.

“Niko nam se ne javlja, imali smo jedan razgovor i to je to. Danas vidimo da je Vlada raspisala konkurs za konsultanta nove avio-kompanije. Pa, ako neko je neko imao stručnih ljudi da pomognu, onda ih je imao MA. Na konkurs će se javiti neki konsultant iz inostranstva, koji će ponuditi ono što može i naš kadar da ponudi, a naplatiti po višestrukoj cijeni. Ispada da su najbolji oni koji su neko vrijeme bili “preko”, a mi ne valjamo. Niko, ali baš niko nas nije pozvao na konsultacije, a napravljena je neprocenjiva šteta”, objasnili su u sindikatu.

Prema njihovim rečima, put ka Evropskoj uniji definitivno nije kada se jedna firma zatvori i gurne u ambis, da bi se otvorila druga ista takva .

“Pretenciozna odluka Vlade, a ujedno i neozbiljna. Najavljuju da će avioni poleteti 1. juna. Svako ko se iole razume u ovaj posao zna da se sa prodajom karata mora krenuti barem dva do tri meseca ranije”, saopšteno je iz Sindikata.

Oni su kazali da se ne zna ni koliko će aviona poleteti i koga će prevoziti jer karata u opticaju nema.

“Doći ćemo u situaciju da za sezonu imamo 100 hiljada praznih sedišta i da prevozimo po svega nekoliko putnika”, saopštili su u Sindikatu linijskih pilota.

Oni su dodali da su svesni da piloti imaju plate koje jesu iznad crnogorskog proseka, ali ističu da od septembra nisu primili nijednu.

“Mi smo od septembra bez primanja. Pa i sve da smo imali neku ušteđevinu ona se smanjuje i smanjuje, a niko ne pita kako ćemo školovati decu ili vraćati kredite”, zaključili su u Sindikatu linijskih pilota.