Crna Gora: Neophodna sveobuhvatna izborna reforma, smatra Bečić

Crna Gora: Neophodna sveobuhvatna izborna reforma, smatra Bečić

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić obratio se danas virtuelnim putem učesnicima konferencije „Stanje demokratije u Crnoj Gori“, koju organizuje Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM.

U uvodnom obraćanju predsednik Bečić je podsetio da je današnja konferencija jedan u nizu događaja u kojem predsednik i poslanici Skupštine Crne Gore aktivno učestvuju u važnim društveno-političkim temama.

„Cenim je stanje demokratije u našoj državi uvek inspirativna tema za debatu. Imajući u vidu da je demokratija u crnogorskom društvu još uvek u povoju, nije potrebno posebno isticati značaj ovakvih otvorenih foruma, koji će, uveren sam, biti svetlo na svoje završne izazove sa kojima se naše društvo suočava u procesu zadovoljenja potreba građanki i građana za vladavinom prava, jednakošću i pravdom,” naglasio je Bečić.

On je rekao da će Skupština Crne Gore dati značajan doprinos razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori.

“Najbolji način da se učini jeste da se nastavi putem kojim je država krenula, jačanjem svojih kontrolnih i nadzornih funkcija, odnosno, poštovanjem ustavnih uloga koje je u prethodnim, nedemokratskim okolnostima izgubila. Na taj način vratiće se poverenje građana u najviši zakonodavni i predstavnički dom, —-jer bez poverenja ne može biti reči o legitimitetu institucije, a bez legitimiteta skoro nemoguće govoriti o demokratiji,” smatra predsednik Skupštine.

On je rekao da je činjenica da je već nekoliko inicijativa i predloga zajedno potpisano od strane predsjednika svih poslaničkih klubova – i vlasti i opozicije.

“Ova poruka glasi: spremni smo da svoje različite partijske interese podredimo višim ciljem, a to je zajednički interes svih građana i država Crne Gore kao takvi,” rekao je Bečić.

On se takođe osvrnuo i na aktivnosti institucije koju predstavlja u narednoj godini i po kojima će se meriti uspešnost tog rada.

“Pre svega govorim o sveobuhvatnoj izbornoj reformi, koja je preko potrebna za izgradnju poverenja svih političkih aktera i samih građana u izborni proces, a koja je komplementarna i sa ubrzanjem našeg evropskog puta u zajednici razvijenih evropskih država. Ništa manje nije značajan ni uspeh prilikom realizacije drugih aktivnosti, a to je reforma pravosuđa, koja će, kada bude dosledno sprovedena, nesumnjivo i presudno uticati na naš osetan iskorak u poglavljima 23 i 24. Drugim rečima, tek ćemo realizacijom ovih aktivnosti postaviti čvrste temelje za buduće demokratske procese u našoj državi,” zaključio je Bečić.