Crna Gora: Nezaposlenost porasla za 31,6 procenata

Crna Gora: Nezaposlenost porasla za 31,6 procenata

U periodu mart- novembar ove godine u Crnoj Gori je broj nezaposlenih povećan za 11,2 hiljade osoba ili 31,6 odsto, saopštila je pomoćnica direktora u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Svetlana Krgović.

Krgović je ocenila da je situacija na tržištu rada neizvesna i da statistički podaci nisu ohrabrujući.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Zavoda, kazala da je prekinut pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se beležio od decembra 2017. godine.

“Rastuća globalna socio-ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom Covid-19, ukazuje na ranjivost svih sistema, ali i na važnost zajedničkih odgovora na postojeće globalne izazove”, ocenila na Krgović.

Ona je, sa ostalim predstavnicim Zavoda, učestvovala na onlajn stručnoj konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), čiji je domaćin bila Bugarska agencija za zapošljavanje.

“Predstavnici agencija za zapošljavanje zemalja članica CPESSEC razmenili su iskustva o upravljanju učinkom u doba krize, ulozi javnih službi zapošljavanja u oporavku i budućnosti tržišta rada, kao i o sprovođenju aktivnih mera tržišta rada tokom krize”, rekli su iz Zavoda.

Načelnica Odseka za praćenje programa aktivne politike zapošljavanja (APZ), Sonja Ivanović, je navela da je Zavod, uprkos okolnostima izmenjenog načina funkcionisanja, ipak uspeo da realizuje značajan deo redovnih aktivnosti iz tog programa, koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja 1,4 hiljade nezaposlenih.

“Za finansiranje tih programa opredeljeno je više od 2,5 miliona EUR”, precizirala je Ivanović.

Zajednički je ocenjeno da su javne službe za zapošljavanje, u borbi protiv krize, pokazale prilagodljivost i otvorenost prema izazovima na tržištu rada.

Glavni ciljevi u predstojećem periodu biće mere i programi podrške za poslodavce i tražioce zaposlenja, strategije za uspešan oporavak od krize, zeleni poslovi i digitalizacija institucija za zapošljavanje.

Iz Zavoda je saopšteno da je cilj ovogodišnje konferencije bio diskusija o zajedničkim problemima tržišta rada, koja su obeležena zajedničkim geografskim, kulturnim, ekonomskim i političkim faktorima, kao i o rešenjima za usluge koje javne službe za zapošljavanje mogu da pruže kako bi se rešavali ti problemi.

“Ovim putem se pružaju mogućnosti da se razmene iskustva vezana za rad, tržište rada i usluge javnih službi za zapošljavanje, kao i da se razgovara o mogućoj saradnji i istraživanju u cilju razvoja i implementacije politika”, dodali su iz Zavoda.