Crna Gora: „Niko ne vlada Crnom Gorom“, kaže predsednik Đukanović

Crna Gora: „Niko ne vlada Crnom Gorom“, kaže predsednik Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nema kontakt sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i odbacio navode da je Evropska unija „odustala od njega“.

U intervjuu za beogradsku novinsku agenciju Beta, Đukanović je rekao da ga Vučić nije kontaktirao, niti je zahtevao sastanak s njim prilikom dolaska u Podgoricu na sahranu pokojnog mitropolita Amfilohija, i dodao da Vučićevu posetu Crnoj Gori doživljava kao ličnu.

„Kad god idem na lično putovanje u Beograd, ne kontaktiram svoje kolege iz vlade Srbije“, kaže crnogorski predsednik.

Na Vučićeve izjave da je „zgrožen antisrpskom kampanjom u Crnoj Gori“, Đukanović kaže da takve tvrdnje ne zaslužuju ni da se komentarišu.

„Pogledajte reportaže srpske štampe, uključujući izveštaje analitičkih centara koji su se bavili medijskom scenom u regionu, i videćete da su oni registrovali nekoliko desetina hiljada tekstova sa istom, neprijateljskom porukom Crnoj Gori, sa neskrivenom potrebom za mešanjem kako u medije, tako i u unutrašnje-političke stvari, pa u tom smislu mislim da je besmisleno govoriti o antisrpskoj kampanji u Crnoj Gori“.

Dodao je da niko ne vlada Crnom Gorom i da Crnoj Gori nije potreban šef ni iz Crne Gore ni iz regiona. „Crna Gora je suverena država koja je obezbedila svoj suverenitet mukotrpnim procesom borbe za svoj identitet, koji joj je surovo oduzet u procesima nakon Prvog svjetskog rata.“

Takođe je ponovio da ne održava političke veze sa Vučićem.

„Apsolutna je glupost ko god je to rekao. Nemam nijedan skriveni posao ni u Crnoj Gori ni u inostranstvu, a najmanje u Srbiji “, napomenuo je.

Odbacio je procene da je međunarodna zajednica „odustala od njega“.

Prema njegovim rečima, niko ne može odustati od njega jer je „celo vreme mario za svoj integritet i samostalno i odgovorno odlučivao o pitanjima koja se tiču crnogorskih interesa“.

„Mogu da kažem da se u nekoliko takvih situacija, kada međunarodna zajednica nije sasvim razumela moje postupke, kasnije ispostavilo da sam doneo pravu odluku.“

Govoreći o izjavi Poverenika za susedstvo i proširenje, gospodina Olivera Varhelyija, da je Crna Gora trebalo da se uzdrži od proterivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića, Đukanović je rekao da to ne želi da analizira.

„Očekujem da naši evropski partneri u svakom trenutku imaju jasan i detaljan uvid u sva pitanja u našem regionu. Zapadni Balkan je deo Evrope. EU je lokomotiva čitave Evrope. Nemoguće je komentarisati situaciju na zapadnom Balkanu bez detaljnog uvida u stanje stvari svakog sata. Bojim se da, u ovom trenutku, EU nema taj uvid i da ne prepoznaje određene odraze procesa koji se dešavaju u njoj samoj, a koji se ovih dana manifestuju u nemogućnosti usvajanja evropskog budžeta. Pa, to se mora prepoznati ako se želi igrati uloga svetionika.“