Crna Gora: Norveška donirala deset respiratora

Crna Gora: Norveška donirala deset respiratora

Kraljevina Norveška donirala je Crnoj Gori deset respiratora za jačanje spremnosti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19. Ova medicinska oprema vredna 188.000 evra poslužiće i za osnaživanje zdravstvenog sistema.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović se zahvalio Kraljevini Norveškoj i njenoj Ambasadi na vrednoj donaciji, koja će dodatno učvrstiti spremnost zdravstvenog sistema Crne Gore da se dalje sa uspehom bori protiv epidemije korona virusa i odgovori izazovima kojih će biti u slučaju narednih talasa epidemije.

“Kraljevina Norveška je istinski prijatelj i saveznik Crne Gore. Ovo se posebno pokazuje kroz projekte razvojne saradnje u oblastima koje su definisane kao prioritetne za Crnu Goru, a koji se realizuju u saradnji sa Kraljevinom Norveškom”, kazao je potpredsednik Vlade Simović.

Simović je zahvalio Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS na saradnji i koordinaciji u realizaciji donacije.

Donirani uređaji predviđeni su za respiratornu podršku pacijentima koji boluju od akutnog respiratornog distresa, spazma ili opstrukcije. Zahvaljujući tome, osim za borbu protiv pandemije novog korona virusa, respiratori predstavljaju i podršku u redovnom funkcionisanju bolničkih ustanova Crne Gore.

“Ovo je dobar dan za Norvešku i Crnu Goru u zajedničkoj borbi protiv virusa COVID-19, koji se brzo proširio u gotovo svim djelovima svijeta, što je preopteretilo i najotpornije zdravstvene sisteme. Zato treba da se fokusiramo na viskokvalitetne bolničke uslove, posebno u jedinicama za intenzivnu njegu. Veoma mi je drago što smo kroz povećanje kapaciteta ovih jedinica mogli da pomognemo Crnoj Gori u borbi protiv pandemije, i njenim naporima da sačuva živote. Zato je naš prioritet bila nabavka kliničkih respiratora za podršku pacijentima u kritičnom stanju. Norveška ima viskorazvijene kapacitete da brzo odgovori na krize i katastrofe kroz alociranje sredstava za medicinske potrebe. Ponosan sam i sretan što smo uspjeli da pružimo značajna sredstva Crnoj Gori u riješavanju efekata ove krize, kao čin solidarnosti”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.