Crna Gora: Nova parlamentarna većina predložila Krivokapića za mandatara

Crna Gora: Nova parlamentarna većina predložila Krivokapića za mandatara

Svi poslanici nove parlamentarne većine u Parlamentu Crne Gore podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA. O tom predlogu treba da glasaju poslanici crnogorske skupštine, nakon što potvrde imenovanje Alekse Bečića za predsednika Skupštine.

Današnjom konstitutivnom sednicom parlamenta Crne Gore predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić i verifikovani su mandati 81 poslanika. Deo poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne. Na sednici nije bio prisutan predsednik države Milo Đukanović.

Lideri opozicije su objavili fotografije dokumenta sa potpisima i zahtjevom predsedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Demokratski front predložio je ranije da lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a Krivokapić mandatar buduće Vlade.

“Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”, saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine.

Lider koalicije “Crno na belo” Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje “čovjek od reči”.

Na pitanje hoće li biti formirana ekspertska Vlada, Krivokapić je odgovorio da realnost nalaže da se prave određeni ustupci.

“Prvi princip delovanja nove vlasti će biti da uredimo državu – nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana,” poručio je  Krivokapić u obraćanju novinarima u Skupštini.

On je kazao da se na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori prvi put desila demokratska promena vlasti, te da ne želi “da niko bude poražen.”

„Ako neko misli da je sloboda koju su dobili malo, ja ne znam šta je onda veliko. Crna Gora je država svih nas. Bitan je interes naroda, ali svi moramo da damo svoj doprinos…Treba graditi Crnu Goru koja će biti svetli primer svima u okruženju. Proces nije lak i jednostavan“, naveo je Krivokapić.

Obaveza nove vlasti je da Crna Gora liči na Luksemburg, koji ima  nultu toleranciju na korupciju, poručio je on.