Crna Gora: Nova Vlada čeka rešenje za koronavirus

Crna Gora: Nova Vlada čeka rešenje za koronavirus

Prema poslednjim podacima o epidemiji koronavirusa u Crnoj Gori, situacija se ne smiruje i neophodne su nove mere kako bi se bolest stavila pod kontrolu.

U nekoliko gradova u Crnoj Gori biće uveden policijski čas, kako bi se smanjilo kretanje stanovništva i širenje epidemije. Zabranjena su sva veća okupljanja i uveden posebne mere.

Tokom vikenda, lider pokreta URA i kandidat za mesto ministra odbrane Crne Gore u novoj Vladi mandatara Zdravka Krivokapića, Dritan Abazović, objavio je da je pozitivan na virus korona. Abazović je kazao da se osjeća dobro, da je u samoizolaciji i da se nada da će uskoro moći da se vrati ispunjavanju redovnih obaveza.

“Nakon preventivnog testiranja koje sam obavio, ispostavilo se da sam pozitivan na koronavirus”, naveo je Abazović na svom Twitter nalogu. Takođe je poručio građanima da čuvaju sebe i svoje najbliže, nose masku i drže distancu.

Sama činjenica da je on, kao kandidat za ministarsku poziciju, pozitivan na virus korona dovoljno je zakomplikovala formiranje nove Vlade. Međutim, dodatni problem predstavlja to što je, prema navodima medija, pet od 81 poslanika u Skupštini pozitivno na virus korona. Ovo je formiranje Vlade na uobičajeni način, u Skupštini učinilo gotovo nemogućim. Mandatar za sastav nove Vlade, Zdravko Krivokapić, već je uputio zahtev za sednicu na kojoj bi izneo predlog sastava Vlade i tražio da ga poslanici verifikuju.

Najveći problem je kako organizovati da svi poslanici ravnopravno glasaju kako oni koji moraju biti u svojim domovima zbog izolacije, tako i oni koji će biti u skupštinskim klupama, a da se pri tome ispoštuju sve zakonske i odredbe propisane Ustavom Crne Gore.

Prema saznanjima medija, na sutrašnjoj sednici Kolegijuma predsednika Skupštine biće razmatrane izmene jednog člana skupštinskog poslovnika po hitnom postupku, kako bi se poslanicima, koji su u izolaciji zbog virusa, omogućilo pravo da glasaju.

Ukoliko se takvo rešenje ne pronađe, proces formiranja Vlade bi bio zaustavljen na neodređeno vreme. Ovo, kako navode mediji, nikom ne bi bilo od koristi a posebno građanima Crne Gore.