Crna Gora: Nova vlada do petka

Crna Gora: Nova vlada do petka

Mandatar za premijera Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je danas da će sastav nove vlade biti poznat do petka. Nakon zasedanja parlamenta koje je održano na Cetinju, on je takođe rekao da kandidati za ministre „neće biti deo stranke koju osniva Miodrag Daka Davidović“.

Krivokapić je potvrdio da će lider Pokreta URA Dritan Abazović biti potpredsednik Vlade i rekao da ima tri kandidata za ministre unutrašnjih poslova i odbrane, iako je odbio da kaže njihova imena. Krivokapić je istakao da je ministar unutrašnjih poslova najvažnija funkcija u novoj vladi jer žele da Upravu policije uključe u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Govoreći o novoformiranoj stranci, Narodnom pokretu, Krivokapić je ponovio da njegovi ministri „nisu deo te stranke i nije u redu formirati političku stranku pre nego što se formira Vlada“.

„Nijedan od kandidata za ministre nije deo nijedne stranke i nikada neće biti za vreme trajanja ovog mandata“, rekao je on.

Mandatar naglašava da će se rešenja postići ako ne bude prepreka.

„Ovo je prvi put da prolazimo kroz promene. Nadamo se da će se doći do najboljih rešenja i da će teška ekonomska situacija biti prevaziđena. Činjenica da smo mali sistem daje nam nadu i šansu da ćemo doći do najboljih rešenja. Aranžman sa MMF-om nije jedina opcija. Imamo i druga rešenja, ali za sada je to sve što ćemo reći o tome“, rekao je Krivokapić.

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić rekao je da će poslanici ove stranke u Skupštini Crne Gore glasati za novu vladu. Međutim, istakao je da je čudno da se 15 dana pred izbor ne zna ko su sve članovi novog kabineta.

Mandić je kazao da su iz NSD-a više puta ponovili da će glasati za novu vladu jer su se oni, a ne neki drugi, godinama borili za smenu višedecenijske vlasti zbog čega je prirodno da ona bude oborena glasovima poslanika NSD-a u Skupštini Crne Gore.

“Međutim, u ovom trenutku imamo jednu čudnu situaciju, da petnaest dana pred izbor nove vlade ne znamo još ko su sve članovi novog kabineta”, rekao je Mandić.

On je kazao da veruje da će imena kandidata za ministre policije i odbrane, te za potpredsednika, uskoro znati, kako bi izjašnjavanje njihovih stranačkih organa obuhvatilo kompletan sastav Vlade mandatara Krivokapića.