Crna Gora: Nova Vlada se neće baviti određenim interesima bilo koje stranke, kaže Abazović

Crna Gora: Nova Vlada se neće baviti određenim interesima bilo koje stranke, kaže Abazović

Predsednik crnogorske URA Dritan Abazović rekao je u intervjuu za Danas da je neophodno shvatiti da Crna Gora nikada nije „preskočila“ prvu stepenicu demokratskog razvoja što je, prema njegovim rečima, promena vlasti na izborima.

“Drugim rečima, Crna Gora je do poslednjih izbora bila jedina država u Evropi koja u svojoj parlamentarnoj istoriji nikada nije promenila vlast na miran i demokratski način. U tom kontekstu je napravljen veoma važan korak napred, jer su naši građani konačno vratili svoj suverenitet i prvi put osetili da je njihov glas zaista važan“, rekao je Abazović.

Dodao je da je potpuno logično da je opozicija izuzetno heterogena u društvu u kojem DPS vlada već tri decenije, istovremeno stvarajući i negujući etničke i nacionalne tenzije.

„Međutim, iako je ideološki heterogena, nova parlamentarna većina već je pokazala visok nivo zrelosti, usvajanjem Sporazuma kojim su se sve strane obavezale da nastave da provode kurs spoljne politike Crne Gore, obavežu se na snažne integracije u EU i poštuju obaveze članstva u NATO-u. Nova vlada se neće baviti određenim interesima bilo koje stranke. Baviće se velikim problemima koje je DPS ostavio za sobom, pre svega u ekonomiji i borbi protiv nagomilane korupcije i kriminala. Drago nam je što su sve stranke prihvatile naš novi koncept stručne vlade“, rekao je Abazović.

Izjavio je da je URA jedini član ove nove vlade koji se otvoreno zalaže za članstvo u NATO-u i čija je politika uvek bila orijentisana na EU. U tom smislu, prema Abazoviću, logično je da URA ima uticaja na izbor osoblja u sektoru bezbednosti i da insistira na imenovanju najboljih i najkompetentnijih stručnjaka. „Nećemo dozvoliti nikome da se kocka sa interesima Crne Gore“.

Upitan da li će zaista „demontirati sistem bezbednosti starog režima“, Abazović je rekao da su izazovi koji predstoje veliki i vrlo složeni, ali da nema dileme da je reforma službi bezbednosti ključni preduslov za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije.

“Svi znaju da se službe bezbednosti u nedemokratskim režimima često više koriste za praćenje političkih neistomišljenika i kritičara režima nego za zaštitu nacionalne bezbednosti i borbu protiv kriminala. Stoga je neophodno to promeniti iz korena ako želimo da Crna Gora uspešno sprovede neophodne reforme i postane sledeća država članica EU“, rekao je Abazović.

“Apsolutno veruje” u širi talas promena koji bi političke organiizacije i partije slične URA mogle da donesu u region.

“Naš region zaslužuje više i može više, posebno u demokratizaciji institucija i prevazilaženju brojnih društvenih podela. Verujem da to vreme tek dolazi.

Iskustvo Crne Gore je najbolji primer da niko nije nedodirljiv i nepobediv i da su moguće promene. Novi ljudi će pomiriti Crnu Goru i mogu pomiriti i region. Krajnje je vreme da napustimo matricu prošlosti. Sloboda je tu, uzmimo je!”