Crna Gora: Novi Sporazum na stolu

Crna Gora: Novi Sporazum na stolu

Mediji u Crnoj Gori pišu da su lideri tri pobedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na belo”, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, sačinili novi Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade koji obuhvata 13 tačaka.

Međutim, Demokrate Crne Gore kažu da je predlog Sporazuma uradio Građanski pokret URA, a ne tri lidera. Demokrate su potvrdile da je Sporazum na stolu.

Sporazum podrazumeva usvajanje pet zakona, i to zakona o poreklu imovine, zakona o lustraciji, zakona o Vladi, zakon o Skupštini, te zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Najnoviji sporazum, između ostalog, obuhvata i donošenje u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti s akcentom na ukidanje spornih članova, kao i nastavak pregovora sa Evropskom unijom (EU) s ciljem ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24.

Predlog Sporazuma predviđa:

Konsolidacija javnih finansija uz presek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti;

Odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uz pooštravanje kaznene politike iz ovih oblasti;

Donošenje hitnih mera za borbu protiv pandemije novog koronavirusa Covid-19;

Temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora;

Izmena, dopuna i revizija svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti s akcentom na ukidanje spornih članova;

Donošenje niza novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih: zakon o poreklu imovine, zakon o lustraciji, zakon o Vladi, zakon o Skupštini, zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata;

Sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine s ciljem brendiranja Crne Gore kao ekološke države;

Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora;

Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima;

Nastavak aktivnih pregovora sa EU s ciljem ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24;

Reforma zdravstvenog sistema uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata (izgradnja novog urgentnog centra, izgradnja klinike za infektivne bolesti, izgradnja klinike za psihijatriju);

Reforma obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije Univerzitetu Crne Gore;

Stvaranje uslova za decentralizaciju lokalnih samouprava kroz izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.