Crna Gora: Novinari istraživači na meti “Udara”

Crna Gora: Novinari istraživači na meti “Udara”

“Crnogorska web stranica Udar kao neprijatelje države označava istraživačke novinare koji kritikuju vladu, zajedno sa određenim nezavisnim intelektualcima i opozicionim političarima,” pišu Reporteri bez granica (RSF) u članku “Crna Gora: Novinari istraživači meta lova na veštice uoči parlamentarnih izbora “, objavljenom u četvrtak.

Nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta web stranica je pokrenula napad na novinare koji kritikuju vladu. Reporteri bez granica osuđuju kampanju i pozivaju na istragu. Optužba je daleko od trivijalne u kontekstu izborne kampanje koju obeležava duboka polarizacija društva.

Prikazujući ih kao “saradnike srpskih tajnih službi”, Udar iskorištava nacionalne osećanje da izvrši pritisak na novinare koji pokrivaju velike slučajeve korupcije. Svakodnevno, stilizovani video snimci na sajtu „izlažu“ javnosti nove “agente” i objavljuju njihove lične podatke, uključujući njihova navodna „šifrovana imena“ i srpske „kontaktne tačke“.

Novinari na koje cilja kampanja jesu Dražen Živković, koji radi za informativni sajt Borba, i dva novinara dnevnog lista Vijesti, Vuk Lajović i Siniša Luković. Luković je rekao RSF-u da kampanju smatra krivičnim delom. „Ali, ne znam protiv koga da se žalim“, rekao je.

Iako je Udar verovatno registrovan kod crnogorskih vlasti, ne identifikuje autore i izvore svojih informacija. Čini se da je to ključni element imidža web lokacije jer ne otkriva ni njegovog vlasnika i osoblje.

Pored toga što se objavljuju na web lokaciji, video snimci sa „slučajevima“ stalno su dostupni na YouTube, gde se broj pregleda svakog od njih trenutno kreće u rasponu od oko 9.000 do 20.000 – u zemlji sa 600.000 stanovnika.

„Web stranica Udar očigledno krši novinarsku etiku i predstavlja pretnju pravim novinarima“, rekao je Pavol Szalai, šef kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan. „Molimo vlasti nadležne za registraciju internet medija da provere poštuju li zakone o transparentnosti medija. Ovaj lov na veštice se ni u kom slučaju ne može tolerisati i nema mu mesta u zemlji koja želi da se pridruži EU. Vlasti moraju učiniti sve da to prestane “.

Cilj takvih kampanja je targetiranje novinara koji bi kasnije mogli postati meta fizičkih napada. Iako pretnju smatra stvarnom, Luković kaže da nastavlja sa radom kao da ona ne postoji. „Ali, moja porodica se plaši, a to vrši indirektni pritisak na mene“, dodao je on.

“Ozbiljno nasilje nad novinarima u Crnoj Gori obično prolazi nekažnjeno. To je slučaj sa napadom iz 2007. godine čija je meta bio novinar istraživač Tufik Softić i oružanim napadom u 2018. godini na Oliveru Lakić, reporterku koja istražuje organizovani kriminal. Ubistvo opozicionog novinara Duška Jovanovića 2004. godine nikada nije rešeno,” navodi RSF.

Crna Gora se nalazi na 105. mestu od 180 zemalja u indeksu Svetske slobode štampe RSF-a 2020, što je druga najniža pozicija bilo koje zemlje u regionu EU / Balkan.