Crna Gora: Obalna straža presrela jahtu sa migrantima

Crna Gora: Obalna straža presrela jahtu sa migrantima

Crnogorska obalska straža nedavno je za lokalni radio saopštila da su presreli 52 migranta „sa turskim državljanstvom“ na putu za Italiju.

Migranti su bili na jahtii koja je plovila pod hrvatskom zastavom, a njome je upravljala srpska posada, izvestila je DPA pozivajući se na Radio Jadran. Presretnuti su u međunarodnim vodama, „u blizini crnogorskog primorja“.

Nakon zaustavljanja, migranti sus a broda odvedeni u luku u Herceg Novom u Crnoj Gori, gde ih policija i tužioci ispituju.

Prema DPA, ovim konkretni migranti su se “bolje snašli” jer su pokušali da izbegnu putovanje duž balkanske rute tako što su plovili direktno do Italije. Prema pisanju DPA, 2017. godine evropska agencija za borbu protiv kriminala Europol procenila je da bi takva ruta koštala oko 6.000 evra po osobi.

Internet portal Infomigrant izveštava da je do sada Crna Gora bila nešto manje posećena od drugih zemalja na takozvanoj “balkanskoj ruti” kojom mnogi migranti stižu do bogatijih zemalja zapadne Evrope. Ali samo prošle nedelje, crnogorske vlasti i Frontex najavili su da će pojačati graničnu kontrolu kako bi ukinuli prekogranični kriminal, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima.

Frontex je na Tviteru, u odgovoru na pitanje o jačanju kontrole, na Tviteru objavio da će, kao i pomoć u patroliranju morskim granicama, Evropska granična agencija za to “rasporediti više oficira i vazduhoplovnih sredstava”. Frontex je potvrdio da će raditi „u saradnji i u prisustvu nacionalnih oficira“.

“Crna Gora je suštinski partner za Evropsku uniju i za Frontex u regionu. Zbog toga smo odlučili da ojačamo svoje prisustvo u zemlji na zahtev crnogorskih vlasti i pokrenemo drugu operaciju, ovog puta na morskoj granici zemlje,” rekao je direktor Frontexa Fabrice Leggeri u izjavi za štampu agencije.

Prema izjavi za štampu Frontexa, ova nova inicijativa pokrenuta je “po završetku statusnog sporazuma o graničnoj saradnji između Evropske unije i Crne Gore koji je stupio na snagu početkom ove godine”.

Čitave ove nedelje Frontex je bio uključen u razne vebinare i akcije za suzbijanje prekogranične trgovine ljudima i krijumčarenja.

Agencija kaže da se nada da će obučiti osoblje za rasturanje kriminalnih mreža koje stoje iza ovih zločina, kao i da će osigurati da graničari mogu “uočiti potencijalne žrtve i uputiti ih nacionalnim vlastima”.