Crna Gora: Objavljeni konačni rezultati izbora

Crna Gora: Objavljeni konačni rezultati izbora

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim rezultatima, koalicija Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović osvojila je 30 mandata. Koalicija Za Budućnost Crne Gore osvojila je 27 mesta, Mir je naša nacija 10 mesta, dok je platforma Crno na belo osvojila četiri mesta.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imat će po tri poslanika. Socijaldemokratska partija imat će dva poslanika. Albanska lista i kongres Jednoglasno imaće po jednog poslanika.

Odmah nakon što je Komisija objavila zvanične rezultate, opozicioni lideri digli su glas tražeći da predsednik Crne Gore Milo Đukanović imenuje lideral koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja je okupila novu većinu, Zdravka Krivokapića za mandatara. U ovom trenutku niko ne zna da li će Đukanović jednostavno imenovati Krivokapića ili će odlučiti da odloži odluku koliko je to zakonski moguće, kako bi pokušao da formira drugu većinu koja bi podržala njegovu stranku.

Ko god uspostavi novu vladu, apsolutno je jasno – mora se suočiti sa sve većim brojem problema koji neće nestati preko noći.

COVID-19, Evropski put, ekonomski problemi, odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Zakon o verskim slobodama i mnogi drugi samo čekaju da zasednu na pleća nove parlamentarne većine i vlade. Tu je i problem korupcije, koja je bila „životni stil“ u poslednjih nekoliko decenija. Takođe, postoji problem vetroparka Mugoša, koji je otvorila malteška kompanija, ali ovaj posao je pod istragom tužilaca, jer postoje navodi o međunarodnom slučaju korupcije. Navodno je ovo toliko veliko da je malteška novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena tokom istrage o ovom slučaju.

Nova vlada, bez obzira na stranku, mora da deluje vrlo brzo da bi rešila ove probleme. U stvari, neće imati uobičajenih 100 dana da pokaže prve rezultate nego mnogo manje.