Crna Gora očekuje da godinu završi sa rekordnim prihodima od turizma

Crna Gora očekuje da godinu završi sa rekordnim prihodima od turizma

Crna Gora je ostvarila milijardu i 16 miliona eura prihoda od turizma u prvih jedanaest meseci ove godine, rekla je direktorka Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić novinarima. Prema njenim rečima, to ukazuje da će predstojeća zimska turistička sezona biti izuzetno uspešna.

Godina koja će se uskoro završiti bila je više nego uspešna kada je u pitanju turizam. Prema poslednjim podacima, preko dva miliona turista posetilo je Crnu Goru za devet mjeseci, a zabilježeno je preko 13,4 miliona noćenja. Pozitivan trend je zapažen i kada su u pitanju finansije.

“Do novembra su, prema podacima Centralne banke, prihodi od turizma dostigli milijardu i 16 miliona evra, dok su prihodi od turističkog poreza prešli cifru od devet miliona, što je milion i po više nego prošle godine. To takođe ukazuje da će predstojeća zimska turistička sezona biti izuzetno uspešna,” kaže Radak Kukavičić.

Sezona na skijalištima uskoro počinje, a ovogodišnja ponuda biće proširena i živopisnija. Ako vremenske prilike dozvole, sezona će trajati do 1. ili 15. aprila.

“Od samog početka skijališta u Kolašinu, Žabljaku, Beranama, Rožajama i Ski centar Vučje biće otvorena. Zvanično ćemo, 14. decembra, otvoriti skijališta u Kolašinu, a potom i druga skijališta, koja će otvoriti zimsku turističku sezonu sa bogatim programom. ”

“Napredak je očit; beležimo ga već decenijama u turističkom sektoru. Svedoci smo da su to dvocifrene stope rasta i da je Crna Gora na vrhu liste Svetske turističke organizacije i Evropske komisije za turizam kada radi se o njegovom rastu.”

Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa lokalnim organizacijama, kao i Ministarstvom održivog razvoja i turizma i turističke privrede, promoviše zemlju na regionalnim i evropskim tržištima i naglašava ona tržišta sa kojima država ima funkcionalnu vazduhoplovnu povezanost.