Crna Gora očekuje više investicija iz Turske

Crna Gora očekuje više investicija iz Turske

Na Biznis forumu Crne Gore i Turske u Podgorici tokom vikenda potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora Crne Gore i okruga Korfez. Navedeno je da se ulaganja iz Turske povećavaju, a prošle godine su dve države razmenile robu u vrednosti od 100,7 miliona evra.

Ovaj sporazum je solidna osnova za dalje ekonomske odnose sa Turskom, rekli su potpisnici, potpredsednik Privredne komore, Ivan Saveljić i predsednik Privredne komore Korfez, Recep Ozturk.

„Postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa između dve zemlje“, rekao je Saveljić.

Tursku delegaciju činili su predstavnici 30 kompanija iz Korfeza u oblasti energetike, građevinarstva, obrade metala, trgovine, logistike, automobilske industrije i nekretnina.

Predstavljajući ekonomsko okruženje Crne Gore, Saveljić je istakao da je zemlju karakterisao intenzivan ekonomski rast.

Najvažniji infrastrukturni i turistički projekti stvoriće sigurne pretpostavke za dalji ekonomski rast i poboljšanje kvaliteta života građana Crne Gore.

Osim saradnje u trgovini, ulaganja Turske su porasla. Od 2010. godine, kompanije iz Turske investirale su ukupno 190,3 miliona evra. Crna Gora očekuje nove investicije u energetskom sektoru.

„Imamo odličnu saradnju sa privrednim komorama Turske“, rekao je gospodin Saveljić.

Predsednik Privredne komore iz Korfeza istakao je razvijene istorijske i kulturne veze koje dve zemlje dele.

„Trebali bismo iskoristiti ovu stabilnu međudržavnu saradnju da bismo ojačali poslovnu saradnju“, rekao je g. Ozturk.

Upoznao je sagovornike sa regionom iz kojeg dolazi. To je jedan od najrazvijenijih regiona u Turskoj i ima 160.000 stanovnika./ibna