Crna Gora od Izraela kupuje moderni odbrambeni sistem

Crna Gora od Izraela kupuje moderni odbrambeni sistem

Izrael i Crna Gora potpisali su u nedelju prvi sporazum o odbrani, dodelivši kompaniji Elbit Sistems, jednom od vodećih izraelskih proizvođača oružja, ugovor od oko 35 miliona dolara za snabdijevanje oružanih snaga Crne Gore daljinsko kontrolisanim oružanim stanicama (RCVS), objavili su izraelski mediji.

Ugovor su potpisali crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i generalni direktor izraelskog Ministarstva odbrane, general-major Udi Adam u Vojnom štabu u Tel Avivu.

Prema Elbitu, RCVS je lagan, niske siluete, stabilizovan, i postavljen je spolja na oklopna vozila. RCVS nudi tačno gađanje u pokretu i njime se upravlja pomoću ručica i pametnih displeja iz vozila, pružajući zaštitu posadi vozila koja se bezbedno nalazi unutra.

RCVS će biti instaliran na novim crnogorskim 4Ks4 zajedničkim lakim taktičkim vozilima (JLTV), koje je napravila Oshkosh Defense. U ugovoru se kaže da će Elbit u potpunosti integrisati RCVS na JLTV tokom trogodišnjeg perioda i da će pružati logističku podršku sedam godina.

Bošković je rekao da je crnogorsko Ministarstvo odbrane izabralo izraelski sistem oružja nakon pažljivog razmatranja i opsežnog istraživanja tržišta.

„Izabrali smo izraelsko Ministarstvo odbrane i predlog kompanije Elbit nakon detaljnih istraživanja tržišta, u skladu sa tehničkim karakteristikama i operativnim zahtevima Vojske Crne Gore. Iskustvo Izraela i tehnološka rešenja u ovoj oblasti čine ga verodostojnim partnerom “, rekao je.

Yehuda Vered, generalni direktor kompanije Elbit Sistems Land, rekao je da prodaja RCVS-a Crnoj Gori svedoči o rastućoj globalnoj potražnji za ovim sistemom.

„Izuzetno smo ponosni što smo naše oružane snage predstavili Crnogorskim oružanim snagama. Ovj ugovor dodatno proširuje našu bazu NATO-a klijenata i jača našu rastuću saradnju sa Oshkoshom. Svedoci smo sve veće potražnje za našim RCVS-om, od kojih stotine već rade na nizu kopnenih i mornaričkih platformi, i verujemo da će i drugi kupci slediti njihov primer u nabavci naših naprednih oružnih stanica“, rekao je on.

Brig. General (povratnik) Yair Kulas, direktor SIBAT-a, Direkcije za međunarodnu odbrambenu saradnju izraelskog Ministarstva odbrane, rekao je da je ovo prvi sporazum između dve prijateljske zemlje, i da se nada da će to dovesti do dalje saradnje u budućnosti.

„Ovo je prvi sporazum između izraelskog Ministarstva odbrane i Republike Crne Gore, zemlje koja je partner i saveznik Izraela. Crna Gora se, kao i druge evropske zemlje, suočava sa složenim bezbednosnim izazovima, kojima izraelska odbrambena industrija može pružiti visokotehnološka rješenja. Radujemo se što ćemo proširiti našu saradnju i razmenu znanja sa našim partnerima iz Crne Gore i nadamo se da ćemo otvoriti mogućnosti i za druge zemlje NATO-a “, rekao je on./ibna