Crna Gora: Odbor za bezbednost i odbranu razmatrao dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra

Crna Gora: Odbor za bezbednost i odbranu razmatrao dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je na sednici Odbora za bezbednost i odbranu Crne Gore da nema potrebe praviti apokalipsu oko dešavanja na Cetinju, jer je krajnji rezultat bio povoljan po Crnu Goru, iako je ostao gorak ukus.

“U budućnosti svi treba da damo maksimalan doprinos da se poveća stepen tolerancije u društvu”, rekao je Abazović.

Građani bi, kaže on, trebalo da znaju da su dešavanja 4. i 5. septembra mogla da izazovu sukobe širih razmera koji bi se prelili na druge gradove: “Sačuvan je mir, ostao je negativan utisak jer se verski obred nije mogao sprovesti na miran i dostojanstven način”.

On kaže da se Crna Gora ne bi pomirila ni narednih 30 godina da se nekome na Cetinju nešto desilo.

“Bilo je tenzija, bilo je intervencije, ali možemo sa tog aspekta da budemo zadovoljni”, rekao je Abazović, napominjući da komanda tokom dešavanja nije izašla iz zakonskih okvira.

Situacija se, kaže, normalizovala tokom nedelje popodne, a najvažnije je da se neredi nisu proširili na ostale gradove. Pripadnicima Uprave policije i ANB-a čestitao je što je sve izvedeno na profesionalan način.

“Apelujem na sve da se atmosfera podela u Crnoj Gori ne podstiče, ovo je zemlja svih nas i svako njeno urušavanje ide svima nama na štetu”, poručio je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da je, otkad je na čelu MUP-a,  ovo bila najrizičnija operacija koja se sa uspehom završila.

“Ponašanje policije generalno gledano bilo je proporcionalno, a upotreba sile srazmerna. Svaki pojedinačni slučaj biće ispitan za sebe”, rekao je Sekulović.

Smatra da su događanja na Cetinju posledica loše političke klime i nedostatka političkog dijaloga, te sukoba na više frontova koji može da dovede do gubitka ljudskih života.

Navodeći kako mu je savest mirna, Sekulović kaže da Crna Gora teško može dalje ovako podeljena: “Uopšte mi nije stalo hoću li ostati na ovoj funkciji, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore”.

Ministarka odbrane Olivera Injac saglasna je da su medijski pritisci doveli do toga da građani Crne Gore, ili dio njih, osete intenzivnu dozu nesigurnosti.

Ona smatra da se pokušajima dezinformisanja javnosti teži stvaranju veoma kompleksne i nerealne slike stvarnosti.

Injac kaže da je na Cetinju korišten vojni, a ne NATO helikopter koji su, kako je rekla, platili građani Crne Gore.

Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević. Na sednici su se čelnici bezbednosnog sektora izjasnili povodom postupanja u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.