Crna Gora: Opozicija nije došla na sastanak

Crna Gora: Opozicija nije došla na sastanak

Na poziv predsednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića, danas je održan konsultativni sastanak predsednika parlamentarnih partija.

Cilj sastanka je da otvorenim dijalogom svi učesnici političkog života daju doprinos većoj transparentnosti sveukupnog izbornog procesa i uvek poželjnom poboljšanju izbornog ambijenta, uvažavajući međunarodne standarde i najbolju demokratsku praksu. Na sastanku je bilo reči o potrebnim aktivnostima pred parlamentarne izborie, kako bi razmatranjem predloga i njihovim eventualnim usvajanjem, bilo zadržano i dodatno ojačano poverenje građana u izborni proces.

Predsednik Skupštine je podsetio da je početkom maja uputio poziv za posmatračke misije Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ODIHR-u, kao i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Dodao je da su najmerodavnije međunarodne posmatračke misije ocenile pozitivnim izborni proces u demokratskom ambijentu, a da su nakon poslednjih parlamentarnih i predsedničkih izbora usvojene sve preporuke osim one za koje je bila potrebna podrška opozicije.

Učesnici sastanka su u ime partija kojima rukovode pokazali otvorenost za dijalog isključivo u okviru institucija sistema, što očekuju od svih učesnika političkog života. Zaključeno je takođe da uslovljavanje bilo kakvim zakonskim aktima ili drugim dokumentima, ne predstavlja dobru osnovu za konstruktivne razgovore o unapređenju izbornog ambijenta, za koje se deklarativno zalažu upravo partije koje navodno nisu zadovoljne izbornim uslovima. Dogovoreno je da se, prateći epidemiološku situaciju i preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova, kao i potrebu fokusiranja na ekonomiju države, razmotre optimalni termini za održavanje redovnih parlamentarnih i dela lokalnih izbora u zakonskom roku, uz otvoreni poziv svim odgovornim političkim subjektima da učestvuju u tim razgovorima o uslovima i terminu održavanja izbora.

Sastanku su pored predsednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića, prisustvovali i predsednici Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Bošnjačke stranke Rafet Husović, Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović, Nove demokratske snage-Forca Nazif Cungu, Albanske alternative Nik Đeljošaj, Hrvatske grđanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i potpredsednica Demokratske unije Albanaca Hatidže Đoni. Na sastanku su učestvovali i potpredsednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Komentarišući činjenicu da se niko od predsednika opozicionih stranaka nije pojavio na sastanku, Brajović je rekao da to govori o njihovoj odgovornosti./ibna