Crna Gora ostaje pouzdan partner u NATO

Crna Gora ostaje pouzdan partner u NATO

Vojni predstavnik Crne Gore pri NATO, admiral Dragan Samardžić prisustvovao je u sedištu NATO u Briselu 185. sastanku Vojnog komiteta na nivou NATO načelnika generalštabova.

Na početku sastanka, Vojnom komitetu obratio se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji se osvrnuo na brojne zadatke i obaveze sa kojima će se Alijansa suočiti tokom 2021. godine. On je akcenat stavio na značaj odluka koje se očekuju od ministara odbrane u februaru i lidera nacija na Samitu NATO u Briselu ove godine, u cilju da „NATO ostane sposoban da se suoči sa svim izazovima koje budućnost može doneti“.

Sesije su bile posvećene NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na napredak ostvaren u pogledu usklađivanja Koncepta odvraćanja i odbrane Euro-Atlantskog područja i izrade zajedničkog dokumenta o novom  NATO ratnom konceptu. Razgovaralo se i o trenutnim i budućim pretnjama, kao i o uticaju pandemije COVID-19. Održan je i poseban sastanak sa partnerima u NATO operacijama i misijama „Odlučna podrška“ u Avganistanu, NATO misija u Iraku i KFOR Misija na Kosovu.

Vojni predstavnik pri NATO admiral Dragan Samardžić je istakao kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju sposobnosti Alijanse. Tome je dodao i posvećenost Crne Gore nastavku modernizacije i sveukupne reforme sistema odbrane i bezbednosti u cilju dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, unapređenja spremnosti i održivosti nacionalnih kapaciteta za odgovor na krize. U tom kontekstu, naglasio je da će Crna Gora proces razvoja i implementacije novih vojnih koncepata i planova NATO iskoristiti za harmonizaciju i adaptaciju nacionalnih planova i reviziju pojedinih strateških dokumenata.

„Paralelno sa izgradnjom naših nacionalnih kapaciteta i implementacije zadataka iz domena sva tri osnovna zadatka Alijanse, Crna Gora ostaje privržena daljem jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu“, poručio je admiral Samardzić.

Sastanku Vojnog komiteta, kojim je predsedavao maršal Stjuart Pič, prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, SACT).