Crna Gora: Otac i sin Đukanović pod istragom zbog “Pandora papers” navoda

Crna Gora: Otac i sin Đukanović pod istragom zbog “Pandora papers” navoda

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (STD) provešće istragu u slučaju “Pandora papers”, u kojem se predsednik Crne Gore i njegov sin, Milo i Blažo Đukanović, pominju kao vlasnici nekoliko firmi na ofshore destinacijama.

“Povodom saopštenja MANS-a koji je učestvovao u globalnoj istrazi “Pandora papers”, ističemo da je Specijalno državno tužilaštvo odmah po saznanju za predmetni događaj formiralo predmet i preduzeće sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem. O rezulatima preduzetih radnji blagovremeno ćemo obavestiti javnost,” navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na stranici STD.

Istragu je najavila i Agencija za sprečavanje korupcije, koja će kao i u svim dosadašnjim slučajevima koje je inicirala medijska zajednica, pokrenuti postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja. To stoji u odgovoru Radiju Crne Gore na novinarsko pitanje šta će Agencija za sprečavanje korupcije preduzeti kako bi se utvrdila osnovanost navoda i činjenice u domenu njene nadležnosti, povodom afere ”Pandora papers”.

Na pitanje da li Centralna banka Crne Gore prati sumnjive tokove novca mimo bankarskog sistema zemlje i kako reaguje na mogućnost da su navedene osobe, predsednik države i njegov sin, označeni u navodima MANS-a u aferi “Pandora papers” za umešanost u sumnjive međunarodne transakcije novca preko offshore kompanija, iz Centralne banke su kratko odgovorili:

“Centralna banka nema nadležnosti i ovlaštenja za praćenje tokova novca izvan bankarskog sistema Crne Gore. Shodno Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Centralna banka Crne Gore vrši nadzor obveznika iz finansijskog sektora Crne Gore u smislu primene normi pomenutog Zakona i podzakonskih akata. U slučaju pojave sumnjivih transakcija na crnogorskom finansijskom tržištu, Centralna banka ih prijavljuje i tesno sarađuje sa Finansijsko obaveštajnom jedinicom Uprave policije”, stoji u odgovoru CBCG.

Đukanović je potvrdio da je 2012. godine na ofshor destinaciji osnovao Victoriy Trust koji je kasnije prepisao na sina Blaža, ali da u radu ovog trasta nije bilo nikakvih nezakonitosti.