Crna Gora: Otkrivena zloupotreba donacija u MUP-u veća od milion evra

Crna Gora: Otkrivena zloupotreba donacija u MUP-u veća od milion evra

Potpredsednik Vlaade Crne Gore Dritan Abazović i Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević saopštili su na konferenciji za novinare da je Međuresorska komisija utvrdila da je prilikom nabavke opreme za praćenje granica, zloupotrebom donacije Evropske unije (EU) pronevereno više od milion EUR.

„Otkrivena je pronevera više milona EUR. Reč je o sredstvima dobijenim kroz Šengenski akcioni plan”, rekao je Abazović.

Prema njegovim rečima, oprema, koja je kupljena, ne radi više od godinu dana.

„To je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti da, nakon što je otkrivena zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbednost građana Crne Gore”, kazao je Abazović.

On je rekao da mogu da pretpostave ko je involviran, ali da je to stvar istrage i državnih organa.

Abazović je dodao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

On kazao je da se iz papira može videti ko je odgovoran i da bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost.

On je dodao da je EU upoznata sa tim slučajem.

Na pitanje šta je konkretno podrazumevala oprema, Abazović je kazao da se radilo o radarima i kamerama koji se koriste za nadzor graničnih pojaseva.

“Navodno smo tražili jednu opremu, a dobili drugu, jeftiniju”, naveo je Abazović.

Milošević je rekao da je utvrđeno da je nabavljena oprema mnogo lošija.

„Okvirno je pet puta jeftinija od one koja je naplaćena. Osnovano se sumnja firma koja je dobila tender uklonila je nalepnice sa opreme koja je nabavljena i zalepila je naljepnice renomiranih firmi“, kazao je Milošević.

On je poručio da je to skandal bez presedana, imajući u vidu da država Crna Gora učestvuje u tom poslu.

„Mnogo je važnije da ta oprema služi da spreči organizovane kriminalne grupe, i da se radi o morskim graničnim prelazima između Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Hrvatske“, rekao je Milošević

Prema njegovim rečima, utvrđeno je i da je tender namešten, da je tendencija bila da ga dobije jedna beogradska firma.

„U jednom slučaju rok za tendersku dokumentaciju dat je 20 dana, iakao za opremu koja je neophodna da se nabavi u ovom poslu, samo za izvozne dozvole je neophodno 60 dana, da bi se oprema uopšte mogla uvesti u Crnu Goru“, naveo je Milošević.

Kako je kazao, firma koja je dobila tender unapred je znala da će on biti raspisan i da je očigledno da je sve bilo planirano u tom smjeru.

Milošević je rekao i da je važno da je Uprava policije, tačnije Sektor granične policije tražio od bivšeg rukovodstva MUP-a da se pomenuti tender poništi jer je granična policija smatrala da oprema koja je tražena tenderom ne odgovara potrebama granične policije, ali to nije urađeno.

On je dodao da je prilikom realizacije tendera Nuhodžić formirao Nadzornu komisiju koja je trebalo da utvrdi kvalitet te opreme.

„180 dana su krili dokumentaciju od te Komisije koju je on formirao, a sve u cilju isticanja ugovora između dobavljača i MUP-a, kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako država ne bi mogla naplatiti štetu“, kazao je Milošević.

On je rekao da oprema nije u funkciji više od godinu i po i da je radila samo dva dana kada je svečano puštena u rad.

Milošević smatra da je tužilaštvo zakazalo.

“Do juče nijesmo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci”, kazao je Milošević i dodao da je mito “nudio vlasnik firme koja je dobila tender“.