Crna Gora otvara luke za zemlje regiona

Crna Gora otvara luke za zemlje regiona

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da se pokaže zajedništvo i privrženost evropskim vrednostima i principima, da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.

„Na nama, liderima regiona, je da damo primer i donosimo odluke kao dobri susedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mera za zaštitu svojih građana, donela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdevanje. Uz puno razumevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, verujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nisu izraz solidarnosti, ni evropskih vrednosti. U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada,“ rekao je Marković na sastanku koji je organizovan putem video konferencije.

Predsednik Vlade Crne Gore je, govoreći o procesu evropske integracije država Zapadnog Balkana, iskazao zadovoljstvo time što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao aktuelna država predsedavajuća Unijom, uvrstila u svoje prioritete.

„Drago nam je što proces dobija snažnu političku i stratešku dimenziju, što će doprineti kvalitetnijoj i dinamičnijoj integraciji. U susret predstojećem Evropskom savetu, želio bih da istaknem naše očekivanje da će Severna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svetlo za pregovore. Napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji takođe je od suštinskog značaja za dugoročnu stabilnost regiona. Na nama u regionu je da nastavimo reforme i da se ponašamo na evropski način u rešavanju svih pitanja, u duhu dobrosusedskih odnosa i saradnje,“ kazao je Marković.

Predsednik Vlade Crne Gore je informisao sagovornike o svojoj inicijativi „Savez za Evropu“ rekavši da se društveni dijalog zasniva na principima transparentnosti i inkluzivnosti.

Takođe se zahvalo Austriji i posebnu saveznom kancelaru te Hrvatskoj na posvećenosti regionu.

„Uveren sam da će poruke koje danas pošaljemo biti još jedan doprinos naglašavanja strateške važnosti regiona u evropskom projektu kako u pogledu platforme Konferencije o budućnosti EU, tako i u susret Samitu EU – Zapadni Balkan,“ zaključio je predsednik Vlade Crne Gore na video konferenciji sa austrijskim saveznim kancelarom, evropskim komesarom za proširenje i liderima Zapadnobalkanske šestorke.