Crna Gora: Pad u turizmu dosegao 86%

Crna Gora: Pad u turizmu dosegao 86%

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović rekao je da je ova turistička sezona do sada najteža, jer je zabeležen pad veći od 86%. Direktorka Nacionalne turističke organizacije Željka Radak -Kukavičić je istakla da očekivanjani za predstojeću zimsku sezonu nisu svetla.

„Tokom devet meseci zabeleženo je samo 16,6, odnosno 16,9% dolazaka i noćenja turista u Crnoj Gori. Očekivanja za predstojeću zimsku sezonu uopšte nisu sjajna“, rekla je Radak-Kukavičić.

Predsednik Odbora Ranko Jovović slaže se da Crna gora, nema čime da se pohvali, što se tiče turizma.

Govoreći o primeni trećeg paketa podrške građanima i privredi, Jovović je naveo da se reprogrami kredita odvijaju po planu.

„Zaista su nam potrebna sredstva za likvidnost da bismo se pripremili za sledeću sezonu, ali ne možemo ih dobiti, jer su banke stavile turizam i ugostiteljstvo„ na ‘crvenu listu’. Iako se vlada opredelila zajam EIB od 50 miliona evra za podršku privredi, svedoci smo da se to ne realizuje. Moramo pronaći način da dođemo do tih sredstava kako bi turizam preživeo nadolazeću tešku zimu, koja će biti teška u smislu održivosti radnih mesta“, naveo je Jovović.

Davidović je najavio da će Vlada nameniti novac za subvencije na kamate za obrtna sredstva.

„IDF je u avgustu stvorio posebnu kreditnu liniju za obrtna sredstva, koja će biti realizovana putem javnog poziva. Kompanije kojima se odobri moći će da koriste subvenciju kamata“, objasnio je Davidović i dodao da je do sada primljeno 60 zahteva za reprogram kredita.

Odbor Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore smatra da bi, prilikom formiranja nove vlade, trebalo formirati Ministarstvo turizma, kako bi najoptimalniji efekat imao na ekonomski razvoj, unapređenje turističkih destinacija i poslovno okruženje u Crnoj Gori.

„U komunikaciji sa nadležnim institucijama treba stvoriti uslove za nesmetano sprovođenje III paketa mera za podršku turističkoj industriji kako bi se ublažili negativni efekti epidemije novog koronavirusa. To se posebno odnosi na odobravanje kredita za likvidnost i obrtna sredstva kod IDF-a i komercijalnih banaka, kao i odobravanje subvencija kamata na reprogramiranje turističkih kredita “, saopštila je Privredna komora.