Crna Gora: Parlament usvojio dve sporne tačke, upitna podrška DF Vladi

Crna Gora: Parlament usvojio dve sporne tačke, upitna podrška DF Vladi

Parlament Crne Gore usvojio je u četvrtak uveče Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i razrešio dužnosti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je u svojim izjavama negirao da se u ovom gradiću u BiH dogodio genocid.

Jedan od lidera Demokratskog Fronta, Milan Knežević, rekao je u petak da su premijeru Zdravku Krivokapiću, još pre glasanja, poslanici ove koalicije poručili da, ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Vladimira Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS, on više neće imati podršku DF i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF su posle glasanja napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, Knežević je poručio da odustanu od pravljenja dogovora sa DPS i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe koalicije kako bi se otvorila mogućnost za obnavljanje odnosa.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS glasala za rezoluciju.

On nije želio da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da bi veliki broj poslanika časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

“Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio posljednji prijedlog DF,” zaključio je Knežević te dodao da se zbog usvajanja Rezolucije izvinjava spskom narodu i da ga je “sramota takve odluke Parlamenta”.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika.

Predlog rezolucije podneli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Rezolucija, između ostalog, podrazumeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predviđa i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.