Crna Gora: Parlament zaključio raspravu o Rezoluciji o Srebrenici

Crna Gora: Parlament zaključio raspravu o Rezoluciji o Srebrenici

Poslanici crnogorskog Parlamenta obavili su raspravu o Rezolucijio genocide u Srebrenici kojiu s u na glasanje podneli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

“Usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mesto u društvu razvijenih demokratija,” poručio je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, navodeći da je njen cilj suočavanje sa prošlošću i pomirenje naroda.

Ibrahimović je kazao da Predlog rezolucije podrazumeva da Parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije, kako je naveo, predvideo je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

“Smatram da će usvajanjem rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora nedvosmisleno pokazati da joj je mesto u društvu razvijenih demokratija”, rekao je Ibrahimović.

U raspravi o Rezoluciji čuli su se i “oštri tonovi” posebno od strane predstavnika srpskih stranaka.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da je razočaran jer na sednici nema predstavnika Vlade.

„Ovo je veoma važna tema, jer je i u samoj Vladi došlo do „gorkih reči“ oko nje“, rekao je Vučurović.

On je napomenuo da rezolucija nije prošla na Odboru za ljudska prava i slobode, ni na Zakodavnom odboru, i poručio da DF neće glasati za njeno usvajanje.

„Ova rezolucija je provokacija i direktno je usmerena protiv srpskog naroda“, smatra Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao da nije jasno čemu služi nova inicijativa opozicije u vezi sa Srebrenicom, „osim ako nije za raspirivanje i dizanje novih tenzija“.

“Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, jedna je od strašnih posledica bezumne politike devedesetih”, rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvama, a nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas ili dva.

Poslanica koalicije Crno na belo Suada Zoronjić kazala da je rezolucija koju je ponudila BS “jednim delom jednostrana, jer nije prepoznala ulogu svojih koalicionih partnera”.

“U ime Bošnjačkog naroda kažem da sam 28. decembra glasala za ovakav predlog i da ću danas, i uvek kada bude pitanje ovakve prirode, glasati za. Jer za mene dileme nema – u Srebrenici se desio genocid”, rekla je Zoronjić.

Poslanik Socijademokrata (SD) Ivan Brajović kazao je da za SD nema dileme da se u Srebrenici desio najstrašniji zločin poslije Drugog svjetskog rata i dodao da će glasati za usvajanje predloga.

On je istakao da veruje da će dokument biti izglasan u parlamentu.

Poslanik DF-a Strahinja Bulajić kazao je da to što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja samo stradanje muslimana od Srba, već seriju krvavih napada i kontranapada od 1992. godine, a što je kulminiralo dve godine kasnije.

“Slažem sa tvrdnjom da se Srebrenica ne bi dogodila da Jugoslavija nije nasilno rasturena protiv volje 45 odsto njenog narado, odnosno Srba koji su pre rata u Bosni i Hercegovini činili 31 odsto stanovništva”, kazao je Bulajić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da poslanici pripremaju amandman na Predlog rezolucije u kojem će biti istaknuto da se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

On je ponovio da DF neće podržati predlog rezolucije zato što se ne kaže da se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije “nego genocid u Srebrenici i ostale zločine”.

“Mogu da kaže da mi jednako žao za svaku bošnjačku žrtvu, kao i za srpsku, ali ne mogu da kažem da mi je nekoga više žao”, zaključio je Radunović.

Poslanici će se naknadno izjasniti o usvajanju Rezolucije.