Crna Gora: Parlamentarne stranke bez dogovora o rekonstrukciji Vlade

Crna Gora: Parlamentarne stranke bez dogovora o rekonstrukciji Vlade

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ponudio je na današnjem sastanku lidera stranaka parlamentarne većine da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsednika, a da rok za usaglašavanje promena u Vladi bude 10. oktobar.

Krivokapić je predložio razdvajanje četiri resora i to – Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Lider NOVE Andrija Mandić nakon sastanka kazao je novinarima da nije postignut konkretan dogovor. Mandić je naveo kako nije siguran da je bilo ko postavljao ultimatume, ali da su došli do onoga što su znali ranije.

“Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da dadne svoj sud”, kazao je Mandić.

Lider DNP-a Milan Knežević rekao je nakon sastanka predstavnika da je većina poslanika na jednoj, a tri poslanika Građanskog pokreta URA na drugoj strani.

“Bez obzira što smo napravili velike ustupke imamo takvu situaciju”, kazao je Knežević novinarima.

Lider SNP-a Vladimir Joković je izjavio da je Krivokapić kazao da predlaže 16 ministarstva i još dva potpredsednička mesta. Premijer je, navodi Joković, kazao da to nije “uzmi ili ostavi” ponuda, nego predlog o kome partije treba da se izajasne.

“Premijer je rekao da će to biti polazni osnov za naredne sastanke”, kazao je Joković.

On je kazao da su, nakon sastanka, vrata ostavljena otvorena.

Poslanik PzP-a Branko Radulović naveo je da se na sastanku pokazalo da postoji zajednički imenitelj. Razgovaraće se, kaže, i narednih dana.

“Raduje me da smo svesni velike krize u kojoj je Crna Gora, svesni svoje odgovornosti i da ćemo biti glavni akteri u rešavanju krize”, naveo je Radulović.

Misli i da je više od 90% stavova usaglašeno i nada se da će u dogovora biti u narednih sedam dana.

Lider Prave Marko Milačić je kazao da im je dat rok do 8. oktobra da se izjazne o Krivokapićevom predlogu i da do 10. oktobra treba da imaju zajednički stav.

“To raduje, jer mi nemamo više vremena i raduje me taj ozbiljan rok”, kazao je Milačić i dodao da je Prava zadovoljna sastankom. Kaže i da ucene nisu rešenje.

Poslanik GP URA Miloš Konatar je kazao da su na sastanku iskristalisana dva pristupa jedan baziran na osnovu sporazuma DF-a i Demokrata, i drugi koji zastupa URA, da se Vlada rekonstruiše na ekspertsko nestranačkom modelu.

 

On je naveo da je premijer dao draft, a ne zvaničan predlog, te da će premijer samo podržati predlog za rekonstrukciju koji podrži 41 poslanik. Konatar je rekao da će Vlada nastaviti da funkcioniše iako ne bude dogovora. Poručio je i da URA ne ucenjuje. Prema njegovim rečima, sve što je radila URA bilo je u službi funkcionisanja Vlade.