Crna Gora: Pobednici izbora u sukobu zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Crna Gora: Pobednici izbora u sukobu zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Građanski pokret (GP) URA podržaće izmene spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti, ali neće glasati za povlačenje tog akta, kazao je potpredsednik stranke Filip Adžić.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti treba, ali to treba biti treba moderan zakon, koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić sinoć u emisiji Klub A na Televiziji A1.

Prema njegovim rečima, što se GP URA tiče, sporni članovi Zakona mogu biti uklonjeni ili revidirani.

“Međutim, Zakon je potreban i nijedna verska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni Srpska pravoslavna crkva ili Mitropolija crnogorsko primorska. Apsolutno smo protiv diskriminacije bilo koje verske zajednice”, rekao je Adžić.

Adžić je ovom izjavom praktično potvrdio da su tri koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima u sporu oko Zakona. Kako su preneli crnogorski mediji, ovaj problem prouzrokovao je prekid pregovora o drugom koalicionom sporazumu.

Sporazum, koji treba da potvrdi saglasnost na reformske zakone o pravosuđu, ekonomskim socijalnim pitanjima, lustracionim zakonima i zakonu o poreklu imovine, doveden je u pitanje zbog različitih stavova delova DF-a i URA-e.

Nekoliko izvora bliskih novinama Pobjeda reklo je da se nacrt drugog sporazuma trenutno ostavlja po strani.

„Situaciju dodatno komplikuje zahtev dela DF-a, jer su neki članovi ove političke grupe zahtevali da preduslov za formiranje nove Vlade bude ukidanje Zakona o slobodi veroispovesti“, rekao je izvor.

Prema izveštajima medija, predloženi mandatar Zdravko Krivokapić dobio je informaciju da su se najmanje dva člana ‘Crno na belo’ koalicije usprotivila ukidanju Zakona i da su, umesto toga, predložili izmene i dopune nekih članova.