Crna Gora: Počeli pregovori stranačkih lidera o rekonstrukciji Vlade

Crna Gora: Počeli pregovori stranačkih lidera o rekonstrukciji Vlade

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, počeo je razgovore sa stranačkim liderima kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja u rekonstrukciji Vlade.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je nakon razgovora da način na koji Vlada trenutno funkcioniše nije održiv i potrebno je pronaći rješenje za izlazak iz te sutuacije ali je i dodao da ne treba isključiti ni vanredne izbore. Lider Nove Andrija Mandić, sa druge strane, kaže da je Crnoj Gori potrebna stabilna i jaka Vlada koja će se obračunati sa organizovanim kriminalom i čiji će prioritet biti popravljanje ekonomske situacije. Lider SNP-a Vladimir Joković kaže da rekonstrukciju treba dogovoriti prije usvajanja budžeta.

Knežević je rekao da je na sastanku razmatrana parlamentarna kriza i da je upoznao premijera sa stavom Demokratskog fronta i DNP-a da je status kvo neodrživ i da se hitno mora naći rešenje za izlaz iz te situacije.

On je rekao da od Krivokapića očekuje da nakon sastanka sa Demokratama i URA-om dostavi u pisanoj formi predlog za rešenje trenutne situacije.

“Ja sam rekao da su, ukoliko nema dogovora, rešenje mogu biti izbori uz posredstvo međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično”, kazao je Knežević novinarima nakon sastanka.

On je poručio da sporazum od 8. septrembra treba da poštuju svi. Na pitanje o resorirama u Vladi, on je kazao da nisu razgovarali na tu temu.

Lider Nove, Andrija Mandić, rekao je da je, u ime stranke, iskazao punu spremnost da se dogovorom nađe rešenje koje će zadovoljiti sve pripadnike parlamentarne većine i građane.

Prema njegovim rečima, prioritet nove Vlade bila bi borba za bolji život, odnosno popravljanje ekonomske situacije u Crnoj Gori.

Mandić je rekao da je Nova spremna za dogovor “i sigurni smo da bi nakon njega imali odgovoran i hrabar odnos”.

Na pitanje je li bilo razgovarano o tome da bi rekonstruisana Vlada trebala imati 18 ministarstava i tri potpredsednika, on je rekao da to sada ne bi trebao da bude temelj za razgovor.

“Mi moramo prvo da se usaglasimo o onome što je zajedničko mišljenje, a nakon toga da se iskristališe kako ta Vlada treba da izgleda. Ishitren korak bi bio da se pređe odmah na priču o ministarstvima”, rekao je Mandić.

Parlamentarna većina dogovorila je da aktuelna vlast traje do redovnih parlamentarnih izbora 2024. godine, kazao je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, navodeći da rekonstrukciju Vlade treba dogovoriti pre usvajanja budžeta.

On je kazao da nisu razgovarali o izgledu rekonstruisane Vlade, navodeći da bi prvo trebalo da se dogovore da li su za rek