Crna Gora: Počeo sastanak kod Bečića, bez predstavnika DF-a

Crna Gora: Počeo sastanak kod Bečića, bez predstavnika DF-a

Predstavnici većine političkih partija, na poziv predsednika Skupštine Alekse Bečića, počeli su u sredu dijalog čiji je cilj rešavanje otvorenih pitanja značajnih za ubrzanje evropskog puta Crne Gore. Predstavnici Demokratskog fronta (DF), kako su ranije i saopštili, ne prisustvuju sastanku.

Na sastanku su Boris Bogdanović (Demokrate), Goran Đurović (URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Ivan Vuković (DPS), Ivan Brajović (SD), Raško Konjević (SDP), Andrija Popović (LP), Fatmir Đeka (Demokratska partija), Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) i Ervin Ibrahimović (BS).

Bečić je, u pozivu upućenom predsednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je njihova zajednička obaveza ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

On je naveo da već duži niz godina Crna Gora ne uspeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira stanje u pravosuđu i reši problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u celini.

Kako je kazao, upravo je za rešavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

„Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, verovatno bi bili još ranije uspešno okončani“, navodi se u pozivu Bečića.

On je poručio da je dijalog jedini put do rešenja, “a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspeh“.

„Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, verujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije“, zaključuje se u pozivu.