Crna Gora: Pokazali smo da imamo demokratski kapacitet, kaže Đukanović

Crna Gora: Pokazali smo da imamo demokratski kapacitet, kaže Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u ponedeljak šefa posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) u Crnoj Gori Đanluku Pasarelija, saopšteno je iz Kabineta Predsednika.

Predsednik Đukanović je uz zadovoljstvo susretom sa Pasarelijem iskazao zahvalnost Evropskoj mreži (ENEMO) za doprinos demokratskom izbornom procesu u Crnoj Gori. On je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a, bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori. Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da  ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti. To je, ističe Đukanović, dobra potvrda da “proteklih 30 godina nismo izgubili i da bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU— i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori”. On je poručio da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izveštaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

Šef posmatračke misije Đanluka Pasareli, je uz zahvalnost za prijem, kazao da mu je čast i zadovoljstvo da se sastane sa predsednikom Đukanovićem i lično mu prenese utiske i iskustva tokom trajanja Misije. Pasareli ističe da je svedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke predsednika Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unapred ka demokratskom sazrevanju. Pasareli je, uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom Izveštaju, ocenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore.