Crna Gora: Pokret URA traži referendum o istraživanju nafte i plilna

Crna Gora: Pokret URA traži referendum o istraživanju nafte i plilna

Građanski pokret URA smatra da bi građani Crne Gore na referendumu trebali da odluče da li su za ili protiv istraživanja nafte i gasa u teritorijalnim vodama Crne Gore.

Miloš Konatar iz Pokreta URA je novinarima rekao da će URA, Savez građana CIVIS, platforma Crno na bijelo i njihov poslanički klub u Skupštini Crne Gore pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploataciji nafte i gasa.

Konatar je pozvao Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija da podrže ovu inicijativu, jer se ovo pitanje tiče svih građana i o odluku o tome bi trebalo da donesu građani na referendumu.

Dodao je da se zalažu za ekološku Crnu Goru, zbog čega ne mogu da podrže nijednu odluku koja ugrožava održivi razvoj i životnu sredinu.

“Mi ćemo podneti formalan predlog svim poslanicima da podrže inicijativu i predlog za raspisivanje državnog referenduma. Vrlo brzo ćemo krenuti u akciju prikupljanja potpisa. Treba da prikupimo najmanje 10 % građana koji imaju biračko pravo u zemlji. To je oko 54.000 potpisa, a siguran sam da ćemo skupiti više”, rekao je Konatar.

Istakao je da bi sve institucije u zemlji trebale da poštuju odluku koju donesu građani.

Kontar je pozvao Ministarstvo i Vladu da otvore sve ugovore koji se tiču eksploatacije nafte i gasa: “Da skinu oznaku tajnosti sa ugovora, jer ove ugovore ova javnost ima pravo da vidi”.

Takođe je pozvao građane i institucije da relevantne organizuju javne rasprave i okrugle stolove, da otvore sva pitanja, te da na kraju građani na referendumu odluče o eksploataciji nafte i gasa.

Poslanica Pokreta URA Božena Jelušić kazala je da je crnogorsko more plitko i zatvoreno, pa bi svaki incident imao nesagledive posledice i štete, te uništenje svih drugih oblika privrede.

“Lično sam više na strani ekoloških interesa, jer je istraživanje energenata anhrono”, rekla je Jelušić, navodeći da Crna Gora ima mnoge druge resurse./ibna