Crna Gora pooštrila mere protiv COVID-19, državljani BiH mogu ući uz negativan PRC test

Crna Gora pooštrila mere protiv COVID-19, državljani BiH mogu ući uz negativan PRC test

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sednici, kojom je predsedavao predsednik Milutin Simović, donelo odluke o ponovnom obaveznom korištenju zaštitnih maski na javnim mestima u zatvorenom prostoru i privremenoj promeni režima ulaska putnika iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

Imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih u državama regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, doneta je odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski na svim javnim mestima koja su u zatvorenom prostoru (javne tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove i dr.), uz postojeću obavezu nošenja maski u sredstvima javnog prevoza putnika.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom prostoru za zaposlene u ugostiteljskim objektima (konobari, šankeri, kuvari i sl.).

Analizirajući epidemiološku situaciju na sednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa uvezena u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine.

Nacionalno koordinaciono telo je donelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mere institucionalne izolacije.

Ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine je od danas moguć građanima Crne Gore, Bosne i Hercegovine i država sa liste Instituta za javno zdravlje uz obavezni negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati. Mera će se primenjivati od danas dok Crna Gora i Bosna i Hercegovina ne budu dogovorile jasne procedure razmene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.

Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vreme važenja ove mere neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Građani Crne Gore koji su se zatekli danas u Bosni i Hercegovini biće po ulasku u Crnu Goru, do ponoći, upućeni u kućnu izolaciju do testiranja na koronavirus.

Nacionalno koordinaciono telo, u cilju dodatne zaštite starih lica, koja u skladu sa običajima i navikama, neretko učestvuju u obredima sahrana i izjava saučešća, preporučuje da ova okupljanja budu ograničena na porodicu i službena lica (sveštenici i radnici komunalnih službi) te da saučešće iskazuju mimohodom, bez rukovanja i ljubljenja.