Crna Gora: Poslodavci moraju isplaćivati 70% ili 100% plate

Crna Gora: Poslodavci moraju isplaćivati 70% ili 100% plate

Poslodavci u Crnoj Gori koji rade tokom epidemije dužni su da plaćaju punu platu zaposlenom koji se nalazi u karanteni ili u izolaciji, kažu iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.

S druge strane, ako poslodavci ne rade zbog zabrana Vlade, dužni su da plaćaju 70% plate zaposlenima u karantinu ili samoizolaciji.

Isto pravilo važi za roditelje koji ne rade jer imaju decu mlađu od 11 godina.

Kako kažu predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Zakon o radu predviđa da zaposleni ima pravo da bude odsutan sa posla u slučajevima privremene bolesti, povrede na radu ili u drugim slučajevima, u skladu sa propisima.

Jedna od situacija, kada je zaposlenom onemogućen dolazak na posao, predviđa da zaposleni ima pravo da zahteva 100% nadoknadu za platu, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

S druge strane, kada poslodavac zbog zabrane ne obavlja redovne aktivnosti, zaposleni koji se nalazi u karantinu ili samoizolaciji ima pravo da zahteva 70% plaće za prethodni period.

Jedan od roditelja / hranitelja / usvojitelja ili samohrani roditelj koji ima dete mlađe od 11 godina ima pravo na plaćeni dopust za vreme epidemije, zbog obustave rada u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama.

S druge strane, ako poslodavac zbog neke situacije ne obavlja redovne aktivnosti, svi zaposleni će biti na odsustvu i imaju pravo na 70% od plate