Crna Gora: Posmatrači OEBS-a potvrđuju partnersku saradnju sa Crnom Gorom, kaže Brajović

Crna Gora: Posmatrači OEBS-a potvrđuju partnersku saradnju sa Crnom Gorom, kaže Brajović

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas potpredsednicu Parlamentarne skupštine OEBS-a i Specijalnu koordinatorku za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori Margaretu Cederfelt.

Brajović je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva posmatrača OEBS-a, što je još “jedna potvrda partnerske saradnje sa Crnom Gorom”. On je naglasio da je ova organizacija još i pre referenduma o obnovi nezavisnosti podržavala demokratske procese i modernizaciju Crne Gore, naročito razvijajući sadržajnu saradnju sa Skupštinom. Naglasio je da je parlamentarna većina u ovom mandatu intenzivno radila na unapređenju izbornih zakona sa ciljem stvaranja što boljeg izbornog ambijenta, ali da nažalost u tome nije imala podršku opozicionih partija.

“Prilično je čudno da opozicione partije, koje imaju primedbe na izborne zakone, ne žele da glasaju za njihovo unapređenje, kojima bi se otklonile te zamerke. Jedino objašnjenje vidim u tome da im je potreban alibi da, nakon izbornog poraza,— kažu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za slobodne i fer izbore,” naglasio je predsednik crnogorske Skupštine.

Predsednik Brajović je istakao uverenje da će i ovog puta građani dati punu podršku multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj, demokratskoj Crnoj Gori koja poštuje i baštini različitosti, koja je dobar sused, pouzdan saveznik u Severnoatlantskoj alijansi i prva sledeća članica Evropske unije. Ukazao je da ne bi bilo iznenađenje da opozicija pokuša da, već poznatim i pripremljenim scenarijima, ugrozi regularnost izbornog procesa i manipulativnim radnjama opravda svoje loše izborne rezultate. Nesvakidašnje je i neprimereno uključivanje Srpske Pravoslavne Crkve u izbore u Crnoj Gori, koji ovom delu opozicije u kontinuitetu daju podršku, remeteći tako građanski sklad i slobodno izražavanje izborne volje građana.

Potpredsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt zahvalila je predsedniku Brajoviću na pozivu i istakla da je ovo prva posmatračka misija Parlamentarne skupštine nakon epidemije izazvane koronavirusom. Kazala je da je prisustvo međunarodnih posmatrača znak solidarnosti, kojim još jednom pokazuju posvećenost Crnoj Gori i njenim građanima.

“Izbori 30. avgusta važni su ne samo za razvoj Crne Gore i ispunjenje njenih spoljnopolitičkih ciljeva, već je prisustvo međunarodnih posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope iz blokade izazvane koronavirusom. Kao posmatrači, radujemo se što ćemo i ovaj put biti u prilici da vidimo kako Crna Gora radi na obezbeđivanju sprovođenja izbora u skladu sa preporukama OEBS-a, uz istovremenu zaštitu javnog zdravlja,” istakla je Cederfelt.

Na sastanku je razgovarano o inoviranom izbornom zakonodavstvu, uticaju koronavirusa na sprovođenje političkih kampanja i uslovima u kojima će se sprovesti izborni proces.