Crna Gora: Potrošačka korpa u avgustu 659,2 evra

Crna Gora: Potrošačka korpa u avgustu 659,2 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe za avgust je, prema podacima cenogorske Uprave za statistiku – Monstat, iznosila 659,2 evra, što je 0,3 odsto više u odnosu na jul.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 285,4 eura, što je jedan odsto više u odnosu na jul”, navodi se u saopštenju.

Prema ovim podacima, četveročlana porodica je u avgustu na mleko, sir i jaja trošila 73,3 evra, za meso 61,1 evro, za ovrće 45,6 a za voće 31,7 evra. Najmanje se trošilo na ribu (3,8 evra), ulje i masti (8,3 evra) i ostale prehrambene proizvode (6,4 evra), Za hljeb i žitarice trošili su27,3 evra a za bezalkoholna pića 14,5 evra.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 373,8 eura, što je 0,3 odsto manje u odnosu na jul.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 210  kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cijene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).