Crna Gora: Povećan broj nezaposlenih

Crna Gora: Povećan broj nezaposlenih

Od trenutka kada su uvedene mere za suzbijanje koronavirusa (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori povećan je za 0,31%, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Agencija očekuje da će nezaposlenost porasti zbog epidemije, dok sindikati pozivaju Vladu da obezbedi subvencije za poslodavce koji sada ne rade i spreče otpuštanje.

Pomoćnik direktora Sektora za evidenciju i istraživanje u oblasti zapošljavanja, Goran Bubanja, rekao je da su podaci evidencije agencije 1. aprila pokazali 35.540 nezaposlenih lica.

On je dodao da će pandemija koronavirusa uticati na gotovo sve svetske ekonomije i da su očekivanja povećane nezaposlenosti u Crnoj Gori realna.

„Agencija radi na pripremi podrške za poslodavce u cilju sprečavanja otpuštanja radnika. Odlučili smo se na ovaj korak, jer je poslodavcima zabranjeno da obavljaju svoje aktivnosti tokom epidemije“, naglasio je Bubanja.

Članica Izvršnog odbora Saveza slobodnih sindikata Sandra Obradović kaže da je jasno da ne može biti otpuštanja radnika sve dok su na snazi privremene mere.

„Ono što me sada najviše zabrinjava je to što Vlada nije uspela obezbediti subvencije za poslodavce koji su prisiljeni da zatvore preduzeća. Imaju ogroman broj zaposlenih. Šta da rade sa njima? Vlada mora hitno da obezbedi subvencije”, rekla je Obradović.

Predsednica Sindikata trgovine Vesna Milonjić slaže se i kaže da država mora da pomogne poslodavcima.

Ona kaže da je pravo vreme da se razgovara o društveno odgovornom kapitalu.

Predsednik Udruženog sindikata državnih institucija, Veselin Vujanović, kaže da su podaci koji pokazuju da je broj nezaposlenih porastao za 111 tokom mera optimističan.

“Bilo je logično očekivati veće povećanje”, naglasio je.

Vujanović smatra da ne postoji plan oporavka jer niko ne zna koliko će ovo trajati.

„Po mom mišljenju, čekanje poslednjeg trenutka bilo bi logično. Treba da postoji plan za najgori mogući scenario“, rekao je Vujanović.