Crna Gora: Poziv na pregovore o pitanju crkve je beg od stvarnih problema, smatra Lekić

Crna Gora: Poziv na pregovore o pitanju crkve je beg od stvarnih problema, smatra Lekić

Odluka Mila Đukanovića “glavnog tvorca toksične atmosfere raskola u državi” i “direktora markentiške izborne kampanje”, da se putem Markovićevog Twitter naloga uputi poziv crkvenim ličnostima na takozvane “ekspertske pregovore” – sve to na mesec dana pre izbora – predstavlja sliku vrha crnogorske vlasti, saopštio je predsednik Demosa, Miodrag Lekić.

Dok je, kako navodi, svuda u svetu vlast dužna da uoči izbora prezentuju građanima rezultate svoje vladavine, vrh vlasti u Crnoj Gori cinično nastavlja sa temama kojima se podstiču i produbljuju konflikti u zemlji.

”Pritom potcenjuje građane ako očekuje da neće prepoznati ovaj jeftini trik kojim se želi pobeći od realnog stanja u zemlji, od realnih finansijskih bilansa države i ekonomskog stanja siromaštva građana u prezaduženoj zemlji sve do skandaloznih primera nepostojanja vladavine prava u ovoj zemlji. Centralna tema ove države uoči izbora ipak nije crkva, još manje “izborno tržište duša”, nego afera “Koverta”, kao brutalna činjenica i metafora duboko degenerativnog stanja u zemlji” naveo je Lekić.

Lekić smatra da čitav proces ponovnog poziva na razgovor zapravo služi da bi se kupilo vreme uoči izbora.

”U ovoj providnoj i provincijskoj predstavi posebno, tragikomično mesto imaju takozvani pravni eksperti vlasti koji patenetirano čekaju svoj nastup u ovoj očigledno politički montiranoj operaciji kupovine vremena i bekstva od realnih problema crnogorskog društva uoči izbora. Pritom se pravni stručnjaci javno ne osvrću na stanje i uzroke nepostojanja pravne države, očigledno spremni da pomognu onima koji su upravo glavna prepreka za konstituisanje Crne Gore kao ozbiljne, pravne zemlje pravila koja bi jednako važila za sve građene – na što sve ukazuju relevantne međunarodne organizacije”, dodao je on.