Crna Gora: Predsednik Đukanović će biti ispitan zbog “Pandora papers”-a

Crna Gora: Predsednik Đukanović će biti ispitan zbog “Pandora papers”-a

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić najavio je da će prema predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću postupiti kao prema svakom drugom građaninu, ako se utvrdi osnovana sumnja o navodima o njegovoj of šor firmi.

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga doneti odluku. Ako bude osnovana sumnja prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta”, kazao je Katnić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

On je u TV duelu sa direktoricom Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i rukovoditeljkom Stručnog tima Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Vanjom Ćalović Marković rekao da su Đukanovići imali zajednički posao koji nije uspeo i sinu je neko otpisao 120 miliona.

Katnić je dodao da će da ispitaju, jer sumnja postoji te da ne može da iznese sadržinu dokaza, prenosi portal Vijesti.

“Tražili smo dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da nam dostavi odgovore koje je dao i da nam da izjašnjenje. Poslaćemo i njegovom sinu”, rekao je Katnić, dodajući da Đukanovića poštuje jer je predsednik države.

Ćalović Marković je kazala da je Đukanović sigurno učinio sve da sakrije da je vlasnik trasta u ofšor zoni. Ona je kazala da očekuju da institucije provere zbog čega je trast napravljen. Ćalović Marković je poručila da Tužilaštvo zna gdje se nalaze dokumenta i kako da nađe račun.

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami Alcogal, pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) limited registrovanom na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.