Crna Gora: Predsednik Đukanović imenovao Zdravka Krivokapića za mandatara

Crna Gora: Predsednik Đukanović imenovao Zdravka Krivokapića za mandatara

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputiće danas parlamentu predlog da Zdravko Krivokapić bude kandidat za premijera. Nada se da će Krivokapić čim pre formirati vladu.

„Konsultacije su gotove. Uputiću predlog Parlamentu. Pohvalio sam predstavnike tri koalicije”, rekao je Đukanović.

Istakao je da je Crna Gora jedina republika bivše Jugoslavije u kojoj nije bilo rata.

„Ne smemo dozvoliti da bilo kakva Vlada ugrozi vitalne interese Crne Gore. Nadam se da će nova Vlada nastaviti da radi na stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija“, rekao je on.

„Koristim priliku da odam priznanje predstavnicima tri koalicije pobedničke većine za postizanje sporazuma neposredno nakon izbora, koji potvrđuje strateški kurs državne politike Crne Gore, i garantuje odgovoran odnos prema međunarodnim obavezama, polazeći od činjenice da je naša zemlja članica NATO i zemlja kandidat u pregovaračkom procesu sa EU sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima“, rekao je Đukanović.

Dodao je da su sam izborni proces i tekuća tranzicija vlasti koja se odvija na demokratski način, kako je rekao, rezultat dugogodišnjih napora na izgradnji održivog institucionalnog državnog okvira, što je potvrda uspeha politike u prethodnom periodu i dobro izabranih strateških pravaca razvoja države. “Naše društvo i ovim pokazuje zrelost i demokratski kapacitet, što Crnu Goru svrstava među demokratske evropske države”.

Mandatar Zdravko Krivokapić rekao je da je “danas dan pobede demokratije”.

„Do 8. novembra imaćemo sve usaglašeno. Danas ćemo formalizovati pregovore sa manjinama“, rekao je Krivokapić.

Prema rečima Alekse Bečića, sastanak sa predsednikom države bio je produktivan.

„Predsednik Đukanović je izrazio spremnost da bude efikasan. Očekujemo da svi birači pokažu partnerski odnos i senzibilitet za epidemijsku situaciju u Crnoj Gori“, istakao je Bečić.

Predsednik URA-e Dritan Abazović rekao je da je veoma važno što je Đukanović prihvatio realnost.

„Ovaj dan dokazuje da je crnogorsko društvo demokratičnije nego što smo mislili. Kohabitacija počinje. Građani se mogu opustiti. Predsednik Đukanović rekao je da neće biti opstrukcija. Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Vlada će biti formirana za mesec dana“, rekao je Abazović.