Crna Gora: Predsednik Đukanović posetio štab NATO u Briselu

Crna Gora: Predsednik Đukanović posetio štab NATO u Briselu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je dočekao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u sedištu NATO-a i čestitao mu godišnjicu pristupanja njegove zemlje Alijansi pre tri godine.

Stoltenberg je napomenuo da je članstvo u NATO-u dobro za bezbednost i prosperitet Crne Gore i da su ulaganja drugih saveznika u Crnu Goru od pristupanja više nego udvostručena. On je rekao da je učešće u NATO-u pomoglo Crnoj Gori i u pandemiji COVID 19, pomenuvši podršku koju saveznici pružaju avionskim prevozom, sanitetskim materijalima, finansijskom pomoći i na druge načine.

Naglasivši da bezbednosni izazovi s kojima se Alijansa suočila pre COVID-19 nisu nestali, generalni sekretar NATO-a je rekao da će NATO „nastaviti da obezbeđuje da ova zdravstvena kriza ne postane bezbednosna kriza“ i da će NATO snage ostati spremne i budne.

„Tokom pandemije, i državni i nedržavni akteri koristili su dezinformacije i propagandu kako bi pokušali da potkopaju naš Savez i naše demokratije. U NATO-u smo zajedno radili na identifikaciji, izlaganju i suzbijanju dezinformacija. Oni koji nas pokušaju podeliti neće uspeti“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a naglasio je da Crna Gora nastavlja da bude veoma ceneni saveznik koji doprinosi evroatlantskoj bezbednosti, uključujući NATO mirovnu misiju KFOR-a na Kosovu, multinacionalnu borbenu grupu NATO-a u Latviji i NATO-ovu misiju za obuku u Avganistanu.

„Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO. NATO vazduhoplovstvo osigurava da vam je nebo bezbedno, uz pomoć mlaznjaka iz Italije i Grčke. A kroz Trust fond pomažemo u uništavanju viška municije u Crnoj Gori“, rekao je Stoltenberg.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović izrazio je zadovoljstvo saradnjom koja je prethodila članstvu, a naročito onom u ove tri godine.

”Za to vreme smo veoma intenzivno učili, napredovali i kroz učešće u raznim aktivnostima smo potvrdili da smo članica koja na globalnom planu doprinosi miru i stabilnosti. To se pokazalo kroz naše učešće u raznim misijama, kroz pripreme za učešće u misiji u Iraku i kroz sve druge obaveze koje smo kao odgovorna članica preduzimali. Crna Gora je podnela i nacionalni plan koji pokazuje našu čvrstu rešenost da ispunimo sve obaveze u pogledu ravnopravne raspodele tereta”, istakao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je istakao da podržava ideju da  vrata NATO-a ostanu otvorena.

”Uzrok svih naših problema je uparvo dugo izbivanje društava Zapadnog Balkana izvan onog što su tekovine evroatlanske zajednice i evropskih vrednosti. Primer kao što je Crna Gora je veoma povoljan, drago nam je da više nismo najmlađa članica i da se širi krug evroatlanske bezbednosti. Jako pozdravljamo ideju da vrata NATO-a ostanu otvorena  za dalje širenje”, zaključio je Đukanović.